În rarele fotografii în care îi putem vedea, oamenii din comunitatea Amish apar fie cu trăsuri, fie pe câmpuri. Refuză să se fotografieze, pentru că acest obicei este semn al deșertăciunii pentru ei, şi nu au telefoane mobile. În general, resping modernitatea, care le-ar putea distruge tradiţiile după care îşi duc existenţa de sute de ani. Dar cine sunt, de fapt, aceşti oameni?
Deşi populaţia Amish trăieşte în America, originile ei sunt europene. Oamenii acestei comunităţi sunt descendenţi ai grupării religioase anabaptiste din secolul al XVI-lea. Cel care le-a dat numele sub care îi cunoaștem astăzi este episcopul elvețian Jacob Amman. În contextul reformei religioase din Europa din anii 1500, anabaptiștii erau persecutați întrucât se opuneau Bisericii şi refuzau să își boteze copiii. Creștini protestanți ai Reformei Radicale Europene, anabaptiștii au practicat botezul la vârsta conștientă, când o persoană își putea manifesta credința în mod deliberat. Din acest motiv, Amish a devenit o sectă persecutată. Pentru că a fost prigonită din Europa, populaţia Amish a emigrat în America prin 1730 și s-a stabilit în regiunea Lancaster, Pennsylvania.
În jur de 62% dintre adepții Amish trăiesc în zilele noastre în Pennsylvania, Ohio și Indiana, restul fiind întâlniţi în alte state americane și în Canada. Se estimează că numărul populaţiei Amish din SUA este de peste 270.000, număr în creştere, dat fiind obiceiul de a aduce pe lume cât mai mulţi copii.
Modernitatea, o ameninţare
Stilul de viaţă al comunităţii Amish este dictat de codul Ordnung, cuvânt de origine germană, care poate fi tradus prin disciplină sau ordine. Conform Ordnung, sunt interzise: electricitatea (folosesc baterii), automobilele, telefoanele, televizoarele, rezolvarea în instanţă a problemelor, divorţul şi politica. Modernitatea este privită ca o ameninţare, pentru că poate duce la pierderea tradiţiilor.
Codul Ordnung reglementează şi aspecte care ţin de vestimentaţie şi de căsătorie. Este promovată modestia în ceea ce priveşte îmbrăcămintea – hainele sunt simple, închise la culoare, fără imprimeuri. Femeile nu se machiază, nu se parfumează şi nici nu au bijuterii, iar pe cap poartă bonete. Bărbaţii au, de obicei, cămăşi deschise la culoare, pantaloni negri şi pălării. În general, hainele sunt fabricate din materiale cât mai naturale. După căsătorie, bărbaţii îşi lasă barbă. Căsătoria este permisă doar în cadrul comunităţii. Nu vei vedea oameni Amish care să se fotografieze, acest obicei fiind un semn al vanităţii.
Trăiesc din agricultură
Oamenii Amish trăiesc în comunităţi formate din câteva zeci de familii (cel mai adesea, 20). Îşi construiesc singuri casele, iar principala sursă de existenţă este reprezentată de agricultură. Treburile agricole revin bărbaţilor, în vreme ce femeile se ocupă de copii şi de casă. Copiii merg la şcolile publice sau private, dar, de obicei, termină doar gimnaziul. Părinţii încearcă să îi ţină cât mai departe de tentaţiile lumii moderne. În general, comunitatea Amish se ţine cât mai departe de „ceilalţi”, pentru că astfel îşi asigură continuitatea.
Foto: https://unsplash.com/, pixabay