8 alimente care previn constipaţia

Unul dintre factorii importanţi ai apariţiei constipaţiei este dieta săracă în fibre şi bogată în grăsimi, carne roşie şi brânzeturi. Pentru a avea un scaun normal, este necesar şi să faci mişcare şi să bei zilnic cantitatea recomandată de apă – 1,5 – 2 litri.

Constipaţia reprezintă evacuarea rară – mai puţin de 3 ori pe săptămână – a materiilor fecale. Pentru unele persoane, este o problemă ocazională, în timp ce pentru altele se cronicizează. Schimbarea stilului de viaţă, care include şi dieta, este primul pas în tratarea constipaţiei. În lipsa tratamentului, constipaţia poate avea complicaţii precum: hemoroizii, fisurile anale, impactarea fecală (imposibilitatea de eliminare a materiilor fecale) şi prolapsul rectal. Iată ce alimente este indicat să consumi mai des pentru a preveni constipaţia!   

Merele

Coaja merelor, la fel ca şi cea a multor altor fructe, conţine fibre insolubile, care acţionează ca un laxativ natural. Un măr de mărime medie conţine în jur de 4 grame de fibre, ceea ce înseamnă 17% din doza recomandată zilnic. Fibrele reţin apa în intestine, amestecând-o cu scaunul, care devine mai moale, implicit mai uşor de evacuat. Aşadar, consumă zilnic cel puţin un măr fără să îl descojeşti.  

Castraveţii

Castraveţii au un conţinut ridicat de apă, de cel puţin 96% şi, de asemenea, sunt sursă de fibre, necesare pentru tranzitul intestinal normal. Dincolo de conţinutul de apă, element necesar pentru a preveni constipaţia, castraveţii mai au în componenţă vitaminele C şi K, magneziu, potasiu şi mangan. În plus, castraveţii te ajută să îţi menţii greutatea sub control (300 de grame de castraveţi conţin 45 de calorii).

Perele

Perele au un conţinut mai mare de fibre decât alte fructe – o pară medie are în jur de 5,5 grame de fibre. De asemenea, perele sunt şi sursă de fructoză şi sorbitol. Fructoza este un tip de zahăr care nu este bine absorbit de unii oameni. Acest lucru înseamnă că fructoza nedigerată ajunge în colon, unde atrage apa prin osmoză, acţionând ca un laxativ natural. O acţiune asemănătoare o are şi sorbitolul.    

Fasolea

Fasolea conţine atât fibre solubile (care înmoaie scaunul), cât şi fibre insolubile (care cresc cantitatea de apă din scaun). În afară de fasole, este indicat să consumi cât mai des şi alte leguminoase – mazăre, linte. Potrivit WebMD, este indicat să înlocuieşti carnea o dată sau de două ori pe săptămână cu fasole sau alte leguminoase.

Spanacul

Unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru persoanele predispuse la constipaţie este spanacul. Beneficiul conferit de spanac este conţinutul de fibre şi magneziu. Potrivit health.com, 1 cană cu spanac gătit conţine 4 grame de fibre. Combinaţia fibre – magneziu este importantă pentru peristaltismul intestinal. De altfel, magneziul este unul dintre ingredientele din laxative. Totodată, deficitul de magneziu se poate manifesta şi prin constipaţie.

Iaurtul

Iaurtul natural este ideal pentru menţinerea tranzitului intestinal optim. Acest beneficiu este pus pe seama bacteriilor bune (probiotice) pe care le conţine. Health.com citează o metaanaliză publicată în „Jurnalul American de Nutriţie Clinică” din 2014, care a arătat că „probioticele cresc numărul mişcărilor intestinale cu 1,3 pe săptămână”.

Citricele

Dincolo de faptul că sunt o bună sursă de vitamina C, citricele sunt recomandate şi într-o dietă echilibrată, care previne constipaţia. O portocală mare conţine 4 grame de fibre şi 86 de calorii. De asemenea, citricele conţin o substanţă (naringenin), care poate avea efect laxativ.

Prunele

Proaspete sau uscate, prunele sunt un laxativ natural dovedit. Sunt bogate în fibre, necesare pentru reglarea mişcărilor intestinale. Prunele conţin şi sorbitol, care are un efect laxativ uşor.

Written By
More from Renate Daily

Lacul Vulturilor, un loc al legendelor

Unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Munții Siriului este Lacul...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *