Ce este şi cum ajută terapia florală Bach

Dezechilibrele emoţionale, stresul şi depresia sunt câteva dintre problemele care îşi pot găsi alinarea cu ajutorul unei terapii blânde şi fără efecte adverse: terapia florală Bach.

Doctorul Edward Bach (1886-1936), bacteriolog englez renumit şi întemeietor al acestei terapii naturiste, considera că fiecare suflet este parte a unei energii vitale. În concepţia sa, problemele de sănătate apar când sufletului nu i se acordă deplină libertate să se exprime sau când acesta nu îşi dezvoltă decât caracteristici negative. Pentru ca bolile să nu mai apară, sufletul ar trebui eliberat de energiile negative.

În urma experienţelor sale, dr. Edward Bach a descoperit 38 de plante care corespund celor mai frecvente sentimente negative ale noastre. Aceste trăiri, susţine el, sunt prezente în stare latentă la toate fiinţele, ele devenind patologice în momentul în care ajung să conducă personalitatea, în detrimentul sentimentelor pozitive. Dintre aceste 38 de plante, 12 au puteri vindecătoare, restul fiind adjuvante. Terapia florală Bach este de ajutor în depresii, anxietate, nevroze, atac de panică, boala ticurilor (sindromul Tourette), bulimie, anorexie, epilepsie şi lipsa de concentrare. Terapia presupune administrarea câtorva picături din remediul floral, diluate într-un pahar cu apă. Atenţie! Această terapie trebuie supravegheată medical în cazul unor afecţiuni psihice severe.

Iată cele 12 plante vindecătoare ale dr. Bach:

1. Turiţa-mare – este indicată persoanelor care obişnuiesc să îşi refuleze sentimentele, celor care adoptă o mască veselă, deşi ascund diverse griji sau boli, celor care nu obişnuiesc să se destăinuie şi care ascund tensiuni.

2. Ţintaura – se adresează persoanelor liniştite, timide, uşor de influenţat de familie şi de cei din jur şi care suferă de sindromul oboselii cronice.

3. Cerato – este o plantă destinată celor creduli, celor cu multe îndoieli, capricioşilor, celor care trec repede la fapte, fără să stea prea mult pe gânduri. Persoanele care ar trebui să urmeze terapia cu esenţă de cerato sunt cele care se plâng de circulaţie sangvină deficitară.

4. Cicoarea – este recomandată persoanelor ranchiunoase, dominatoare, celor care se vaită uşor pentru a beneficia de afecţiunea celorlalţi. Este indicată celor care suferă de afecţiuni cardiace, de astm şi de reumatism.

5. Curpen de pădure – este o plantă potrivită pentru cei care se hrănesc cu iluzii şi se complac adesea în reverie, care sunt talentaţi, însă nu îşi cultivă harurile, celor care se amăgesc repede, celor care au predispoziţie faţă de afecţiuni oculare, celor inhibaţi.

6. Ghinţură – este potrivită pentru persoanele sceptice şi pesimiste, celor care pun mereu la îndoială aproape orice, deprimaţilor, dezamăgiţilor. Cei care ar trebui să urmeze terapia cu ghinţură sunt depresivii şi prăpăstioşii.

7. Impatiens (Slăbănog)- este o plantă potrivită pentru impulsivi, pentru cei cu mari frământări interioare. Este recomandată celor care sunt predispuşi bolilor cauzate de stres, celor care au frecvent pusee de migrene după ce se consumă prea mult.

8. Mimulus (Creţişoara)- se adresează sesibililor, celor care roşesc uşor sau care au adesea fobii. Este perfectă pentru cei care manifestă o sensibilitate accentuată faţă de lumină, zgomote şi frig.

9. Trandafirul sălbatic – este potrivită pentru persoanele cu un sistem nervos fragil, celor care intră uşor în panică şi au tremurături de origine nervoasă.

10. Scleranthus (numită şi porumbar sălbatic) – terapia cu această plantă este recomandată celor care trec uşor de la o extremă la alta, celor lipsiţi de atenţie, celor care nu au poftă de mâncare şi care au afecţiuni digestive (diaree, constipaţie).

11. Verbina – este planta potrivită pentru idealişti şi pentru cei care au tendinţa de a exagera lucrurile. Cei care sunt tot timpul încordaţi şi care suferă de tensiuni musculare ar trebui să încerce terapia cu verbină.

12. Vioreaua de baltă – este planta indicată orgolioşilor, celor care adoră liniştea şi viaţa casnică, celor care au frecvent cârcei şi care plâng greu, chiar şi atunci când au dureri insuportabile.

Written By
More from Renate Daily

Ce legătură este între ursuleţul de pluş şi fostul preşedinte american Theodore Roosevelt?

Ursuleţul de pluş este una dintre cele mai iubite jucării ale copiilor...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *