Simptomele timpurii ale diabetului zaharat de tip 2

Boală cronică, diabetul zaharat de tip 2 afectează modul în care organismul metabolizează zahărul din sânge (glucoza), sursă importantă de combustibil pentru organism.

În diabetul de tip 2, organismul fie rezistă la acţiunea insulinei, hormon care reglează glicemia, fie nu produce suficientă insulină pentru a menţine nivelul normal al zahărului din sânge.

Este o boală a adulţilor, dar în zilele noastre tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu această boală, probabil din cauza creşterii numărului de cazuri de obezitate în rândul lor. Diabetul de tip 2 nu poate fi vindecat, dar slăbitul, alimentaţia echilibrată şi activitatea fizică ajută la controlul bolii. Daca dieta şi mişcarea nu sunt suficiente pentru a controla nivelul zahărului în sânge, medicul prescrie medicamente antidiabetice sau de tratament cu insulină.

Simptomele timpurii ale diabetului pot trece neobservate. De asemenea, mulţi oameni sunt asimptomatici, iar boala poate rămâne nediagnosticată multă vreme. Dacă ai următoarele simptome, mergi la medic!

Urinările frecvente

Poliuria sau creşterea cantităţii de urină eliminată (peste 3 litri) pe parcursul zilei este unul dintre simptomele diabetului atât de tip 1, cât şi de tip 2. Când rinichii filtrează sângele pentru a produce urină, are loc şi o reabsorbţie a zahărului, care este returnat în circulaţia sangvină. La persoanele cu diabet, nu tot zahărul poate fi resorbit, o parte din acest exces de glucoză ajungând din sânge în urină, atrăgând mai multă apă. Astfel, creşte cantitatea de urină eliminată.

Setea intensă

Un alt simptom timpuriu al diabetului zaharat de tip 2 este setea crescută. Aceste semn are legătură cu nivelul crescut al zahărului din sânge, care induce sete, sau este exacerbat pe fondul urinărilor frecvente. Adesea, în diabet, băutul apei este insuficient pentru a satisface setea.

Foamea accentuată

Polifagia sau pofta de mâncare exagerată este un alt semnal de alarmă timpuriu al existenţei diabetului. Organismul foloseşte glucoza din sânge pentru a hrăni celulele. Când acest sistem este perturbat, celulele nu o pot absorbi. Prin urmare, organismul este în căutare constant de combustibil, ceea ce provoacă foame intensă.

Furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor

Acest simptom arată afectarea nervilor şi poate fi pus pe seama neuropatiei diabetice. De obicei, această complicaţie se dezvoltă încet şi apare după ani buni de evoluţie a diabetului, dar la unele persoane poate să apară timpuriu.

Vindecarea greoaie a rănilor

Există mai multe motive pentru care rănile se vindecă mai greu la persoanele cu diabet. În timp, nivelul crescut al zahărului din sânge îngustează vasele, încetinind circulaţia şi restricţionând astfel nutrienţii şi oxigenul de care este nevoie pentru vindecarea rănilor. Totodată, glicemia crescută pe perioade lungi afectează sistemul imunitar, astfel încât organismul are nevoie de mai mult timp pentru a lupta cu infecţia.

Vederea înceţoşată

Diabetul afectează funcţionarea normală a sistemului vascular şi poate avea loc o deteriorare a vaselor de sânge care hrănesc retina. Într-un prim stadiu, la persoanele cu diabet pot să apară manifestări precum vedere distorsionată sau înceţoşată, punctele întunecate sau luminoase în câmpul vizual, percepţia diferită a culorilor, senzaţia de văl pe ochi.

Retinopatia diabetică este o complicaţie importantă a diabetului zaharat. Un control adecvat al diabetului poate preveni această complicaţie.

Petele de culoare închisă pe piele

Apariţia pe piele a unor pete închise sau de grosime mai mare decât ţesutul înconjurător (Acanthosis nigricans) este o altă manifestare a diabetului care poate să apară la unele persoane. Astfel de pete sau îngroşări ale pielii apar mai ales la nivelul gâtului sau în zona inghinală.

Written By
More from Renate Daily

Lucruri inedite despre zăpadă. Există doi fulgi identici?

Iernile nu au avea acelaşi farmec fără zăpadă. Dincolo de lucrurile elementare...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *