Talasoterapia sau vindecarea la malul mării

Puterile terapeutice ale apei mării, ale nămolului, ale algelor marine şi ale băilor de soare au fost dovedite încă din cele mai vechi timpuri.

De secole, talasoterapia este folosită cu succes atât pentru prevenirea şi tratarea unor boli, cât şi pentru întârzierea îmbătrânirii şi în cosmetică. Terapia este fundamentată pe puterea vindecătoare a mării, iar acest tip de tratament se poate face la mare, în unele centre specializate şi nu numai.

Baia de soare (helioterapia) la malul mării are un efect benefic asupra organismului, desigur, atât timp cât nu abuzăm de razele solare. Este bine ca această cură să se facă dimineaţa sau seara, atunci când razele soarelului nu sunt atât de puternice.

Soarele este benefic pentru metabolismul vitaminei D, precum şi în tratamentul unor boli precum psoriazisul, anemia, erizipelul (infecţie cutanată), spondilită anchilozantă şi bronşite cronice. De asemenea, soarele creşte imunitatea, alungă depresiile (stimulează secreţia de serotonină, hormon al stării de bine) şi chiar ajută la prevenirea cancerului (expunerile de 10-15 minute, zilnic). Expunerea controlată la soare este benefică şi pentru glanda tiroidă, pentru digestie şi pentru sistemul nervos.

Băile de soare se pot face oriunde, nu numai la malul mării, ci şi la munte. Helioterapia se face progresiv, cu expuneri de câte cinci până la zece minute, crescându-se cu cinci minute expunerile din zilele următoare. Băile de soare nu sunt indicate în hipertensiune arterială şi nici în hipertiroidism.

Apa mării, bogată în minerale

Sursă generoasă de substanţe precum magneziu, calciu, seleniu, iod, zinc, titan, cobalt, crom şi potasiu, apa mării aduce numeroase beneficii sănătăţii. Astfel, apa marină are efect aniinflamator, combate celulita şi afecţiunile circulatorii şi acţionează benefic în metabolismul calciului, fosforului, al glucidelor, al proteinelor şi al lipidelor. De aceea, este bine să profităm de băile în mare, cel mai bine dimineaţa şi seara. Cu apa mării se poate face masaj pe tot corpul. De asemenea, şi băile în apa mării se vor face progresiv; mai întâi se stă în jur de cinci minute, această durată crescând, ajungându-se până la o şedinţă de 15-20 de minute. La malul mării se pot face şi exerciţii uşoare. Simpla atinegere a valurilor acţionează ca un masaj, având efect terapeutic asupra stării psihice, precum şi asupra plămânilor şi muşchiului inimii. Cura cu apa marină este recomandată în diverse afecţiuni ale pielii, pentru că ajută la reducerea inflamaţiilor (eczeme, pitiriazis), precum şi în unele probleme ginecologice (anexite). Câteva dintre contraindicaţiile terapiei cu apă marină sunt nevrozele şi insuficienţa cardiacă.

Nămolul marin, bun pentru articulaţii

O altă terapie de care este bine să profităm vara este cea cu nămol marin. Indicaţiile acestei terapii sunt: afecţiunile reumatismale degenerative (spondiloză lombară, cervicală), inflamatorii (poliartrită reumatoidă), sechele după traumatisme ale oaselor sau ale articulaţiilor, afecţiuni dermatologice, ginecologice sau respiratorii. De asemenea, împachetările cu nămol marin sunt indicate pentru detoxifierea organismului, precum şi pentru combaterea celulitei. În centrele specializate se pot face împachetări la rece sau la cald cu nămol, în funcţie de afecţiunea tratată.

Algele combat anemia

Bogate în vitamine (A, D, E, K), aminoacizi esenţiali şi numeroase minerale, algele marine reprezintă o terapie eficientă în combaterea anemiei, asteniei, aterosclerozei, tulburărilor endocrine, circulatorii şi a afecţiunilor pulmonare. Împachetările cu alge marine sunt folosite şi pentru reducerea ţesutului adipos, efecte vizibile putându-se observa chiar după primele şedinţe.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Turnul Eiffel: de ce este ilegal să îl fotografiezi noaptea

Simbol al Parisului, Turnul Eiffel este una dintre destinaţiile importante ale Parisului....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *