Cel mai important detaliu de care trebuie să ţii cont când îţi cumperi un telefon mobil

SAR (Specific Absorption Rate) sau rata specifică de absorbţie este o unitate de măsură pentru cantitatea de radiaţii electromagnetice absorbite în corpul uman în timpul folosirii telefonului mobil. Este ideal ca acest indice să fie redus, pentru ca organismul să fie expus unei cantităţi mai mici de radiaţii potenţial periculoase.

Telefonul mobil emite şi receptează unde radio. Acestea sunt unde electromagnetice folosite pentru transmisii de radio şi televiziune. Undele emise de antene se pot comporta asemănător radiaţiilor, cu potenţiale efecte adverse asupra sănătăţii. În cazul telefoanelor mobile, expunerea la câmpul  electromagnetic este exprimată printr-un parametru specific numit rata de absorbţie specifică, SAR, care reprezintă energia absorbită pe unitatea de masă de ţesut corporal (W/kg). Rata specifică de absorbţie, un element la care probabil puţini dintre noi suntem atenţi când cumpărăm un telefon mobil, trebuie să fie menţionată pe orice astfel de dispozitiv.  

Unii producători oferă acces la aceste valori direct pe telefon, într-un meniu special. La alte modele, indicele SAR este disponibil pe site-ul companiei producătoare.

Rata specifică de absorbţie este exprimată în wati/kilogram, iar măsurătoarea poate fi făcută pe întreg corpul sau pe o cantitate de ţesut. Pentru limitarea efectelor posibile ale acestor radiaţii, autorităţile în domeniu au stabilit anumite limite.

În ţara noastră, la fel ca în multe ţări din Uniunea Europeană, limita maximă admisă de radiaţii admisă este de 2.0W/kg per 10 g de ţesut, adică SAR 2.0. De aceea, toate dispozitivele mobile care se vând pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să respecte această limită. În SUA, telefoanele mobile trebuie să emită cel mult 1,6W/kg per 1 g de ţesut.

Aceste limite sunt bazate pe norme elaborate de diverse autorităţi precum Comisia Internaţională pentru Protecţia împotriva Radiaţiilor Ionizante. Valoarea SAR se măsoară când telefonul iniţiază un apel de voce, la urechea utilizatorului. De aceea, pentru a reduce riscul de radiaţii, se recomandă folosirea căştilor cu fir. Valorile SAR prea mari sunt asociate cu durerile de cap, senzaţia de căldură în zona urechii sau cu iritarea pielii.

Foto: Pixabay

Citeste si: Aluminiul: să ne fie teamă de el?

Written By
More from Renate Daily

Helena Rubinstein, femeia care a dus frumuseţea la un alt nivel

„Nu există femeie urâtă, ci doar leneşă”, obişnuia să spună poloneza despre...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *