Ada Lovelace, primul programator de calculator din lume

Multe femei s-au impus ca deschizătoare de drumuri, iar una dintre ele este Ada Lovelace, fiica poetului Lord Byron. Adevărată vizionară, ea este considerată primul programator de calculator din lume.

Ada Lovelace s-a născut pe 10 decembrie 1815, numele său la naştere fiind Augusta Ada Byron. A fost fiica faimosului Lord Byron şi a soţiei acestuia, Anne Isabella Milbanke. În copilărie, a fost încurajată de mama sa să îşi cultive interesul pentru matematică şi ştiinţe şi a descoperit că este foarte pasionată de aceste domenii.

A lucrat la Maşina Analitică

La vârsta de 18 ani, Ada Lovelace l-a cunoscut pe Charles Babbage, matematician şi inventator cu contribuţii în domeniul calulatoarelor mecanice. Babbage lucra la Maşina Analitică, primul proiect al unui computer. Era un proiect revoluţionar, însă de neînţeles pentru oamenii acelor timpuri.

Ada Lovelace a înţeles funcţiile matematice care stăteau la baza acestui calculator rudimentar şi s-a şi implicat în crearea primului program pentru computer. Acesta este motivul pentru care mulţi o consideră pe Ada Lovelace primul programator de calculator din lume.

Ada a creat primul algoritm care putea fi procesat de Maşina Analitică, iar lucrările ei au inclus note detaliate despre folosirea acestei maşini în domenii precum matematica, ştiinţele naturale şi muzica. De altfel, acesta este considerat primul algoritm care poate fi utilizat de un computer. Ada a sugerat şi îmbunătăţiri ale maşinii, pentru ca aceasta să poată gestiona şi alte informaţii în afară de numere.

Cu toate că Maşina Analitică nu a fost construită în totalitate, activitatea Adei Lovelace a ajutat la dezvoltarea tehnologiei în acest domeniu, fiind considerată o pionieră a calculatoarelor. Ada ar fi avut însă o viziune mai extinsă decât Babbage. În vreme ce acesta considera că lumea maşinilor este limitată de numere, Ada vedea numerele ca entităţi, nu cantităţi.

Ea a devenit un simbol al realizărilor femeilor în ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică (STEM).

Ada a fost pasionată şi de hipnoză, precum şi de frenologie. Ar fi dorit să realizeze un model matematic care să redea modul în care creierul recepţionează emoţiile şi gândurile.

Ada Lovelace s-a stins din viaţă la doar 36 de ani, din cauza unui cancer, informează mentalfloss.com.

@drenate

Foto: Wikipedia

Citește și: Irina Burnaia, prima femeie-pilot care a survolat Carpaţii

Written By
More from Renate Daily

Cine a fost modelul lui Botticelli din pictura Nașterea lui Venus

Unul dintre tablourile emblematice ale lui Sandro Botticelli este Nașterea lui Venus,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *