Muntele vulcanic care emite aur

Antarctica este cunoscută pentru întinderile de gheaţă şi zăpadă. Însă este bine de ştiut că această parte a lumii este plină şi de vulcani. Dintre aceştia doi sunt activi, printre care Muntele Erbus, care are caracteristici interesante, şi Insula Deception.

Muntele Erebus are înălţimea maximă de 3.794 de metri. Este al doilea cel mai înalt vulcan din Antarctica (după Muntele Sidley), cel mai înalt vulcan activ din această regiune polară și cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ. Face parte din Cercul de foc al Pacificului, care mai include 160 de vulcani activi.

Acest munte a fost descoperit în 1841 de exploratorul polar James Clark Ross, care i-a dat numele după navele sale, Erbus şi Terror.

Eliberează zilnic în jur de 80 de grame de aur

Se estimează că Muntele Erebus, unul dintre cei mai intensi și mai sudici vulcani activi de pe Pământ, eliberează zilnic aproximativ gaze ce conţin 80 de grame de aur, evaluat la aproximativ 6.000 de dolari, potrivit IFL Science. Acest praf de aur este împrăştiat în zonă. Cercetătorii antarctici au detectat urme de aur în aerul ambiant până la 1.000 de kilometri de vulcan.

Aurul este unul dintre numeroasele elemente expulzate de Erbus. Componentele solide şi gazoase sunt proiectate prin erupţii stromboliene, un tip de erupţie de intensitate moderată. De fapt, se află în erupţie continuă cel puţin din 1972.

Muntele Erbus. Foto: Pixabay

Muntele Erebus are un aşa-numit lac de lavă într-unul dintre craterele din vârf. Privit din satelit, se pot vedea urme de roşu în craterul din vârf.

Tragedia aviatică de pe Erbus

Muntele Erebus este cunoscut şi după tragedia aviatică produsă la 28 noiembrie 1979. Atunci, un avion al Air New Zealand s-a prăbuşit în muntele Erbus, în partea laterală a vulcanului, iar toate cele 257 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa. Zborul a făcut parte dintr-un program al Air New Zealand, care le-a permis pasagerilor să călătorească 11 ore de la Auckland în Antarctica și înapoi în Noua Zeelandă.

La locul tragediei, echipele de salvare au descoperit unele dintre camerele pasagerilor care încă mai conțineau film intact. Fotografiile lor, unele făcute cu câteva secunde înainte de impact, au arătat că în momentul prăbușirii exista o vizibilitate bună, iar avionul se afla mult sub nori, excluzând posibilitatea ca vulcanul să fi fost ascuns de nori groși.

@drenate. Foto: Wikipedia, Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Garda Elveţiană: soldaţii credincioşi Papei şi Vaticanului

De mai bine de 500 de ani, siguranţa Papilor şi a Vaticanului...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *