Cea mai mare monedă de aur din lume

Aurul este valorificat din timpuri străvechi pentru numeroasele lui calități. Considerat metal al zeilor, aurul este şi mijloc de investiţie şi simbol al bunăstării. Există numeroase monede de aur, însă una dintre ele le întrece pe toate când vine vorba de mărime sau greutate.

Dintre toate resursele naturale, aurul este una dintre cele mai valoroase. De-a lungul timpului, a fost și este folosit pentru producerea de bijuterii și nu numai.

Din punct de vedere istoric, aurul a fost un pilon al sistemelor monetare, informează dailygeekshow.com. Astăzi, deși utilizarea sa comună ca monedă a devenit o relicvă a trecutului, capacitatea sa de a fascina nu a dispărut.

Moneda de aur Cangur Australian de o tonă – cea mai mare de genul său din lume

Monedele de aur sunt o modalitate de investiţie în zilele noastre. Cea mai mare monedă de aur din lume a fost creată de renumita Monetărie din Perth din Australia. Este vorba despre Moneda de aur Cangur Australian de o tonă (Kangaroo One Tonne Gold Coin), care a fost creată în 2011 şi care a necesitat 18 luni pentru a fi realizată, potrivit IFLScience.

Are în componenţă aur pur în proporţie de 99,99% şi, aşa cum îi spune şi numele, cântăreşte o tonă (mai exact 1.012 kg), aproximativ greutatea a 11 canguri reali. Interesanta monedă are grosimea de 12 centimetri şi diametrul de 80 de centimetri.

Moneda de aur Cangur Australian de o tonă nu numai că a fost inclusă în Cartea Recordurilor, ci a fost şi expusă în diverse locuri din Asia şi Europa. Totodată, în 2019 a fost adusă în New York, pentru a promova monetăria din Perth. Se estimează că valoarea acestei monede este de 45 de milioane de dolari.

Recordul anterior a fost deţinut de moneda canadiană de 99,7 kg, cunoscută ca The Big Maple Leaf.

Monetăria din Perth, standand al monedelor de aur

Monetăria din Perth excelează la capitolul monede de aur. A fost deschisă în 1889 şi se află sub administraţia Corporaţiei Aurului din Australia. Cel care a pus piatra de fundaţie a monetăriei a fost Sir John Forest, fost prim-ministru al Australiei de Vest.

Monetăria din Perth a fabricat peste 106 milioane de sovereigni de aur. În afară de Cangurul Australian, această monetărie a mai produs, printre altele, şi Lunarul Australian. Există şi versiuni mai mici ale Cangurului Australian, cea mai mică având 28 de grame.

Totodată, renumita monetărie mai produce şi monede de argint şi platină.

@drenate Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Topul celor mai fericite ţări în 2023. Pe ce loc se află România

Cel mai recent clasament World Hapiness Report arată că gradul de bunăvoinţă...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *