Richard Nixon, primul preşedinte american care a vizitat piaţa Obor

La 2 august 1969, preşedintele american Richard Nixon sosea în România într-o vizită oficială. „Dintre toate ţările pe care le-am vizitat, niciuna nu-mi va rămâne mai neştearsă în amintire ca România”, avea să mărturisească Nixon.

Vizita preşedintelui american Richard Nixon în România avea loc într-un context în care, în 1968, Nicolae Ceauşescu condamnase invazia trupelor URSS în Cehoslovacia, astfel că ţara noastră avea imaginea unei zone de neutralitate în spaţiul central-est european.  

Era prima vizită oficială a unui preşedinte american în ţara noastră şi, totodată, prima vizită într-o ţară socialistă după cel de-al Doilea Război Mondial. Nixon se afla totuşi la a doua vizită în România, prima având loc cu doi ani înainte, când a venit în calitate de membru al Congresului Statelor Unite.

Sursă foto: – „Fototeca online a comunismului românesc”. Cota: 46/1969

Preşedintele Richard Nixon era însoţit de soţia sa, Patricia, şi de Henry A. Kissinger, asistent special al preşedintelui pentru problemele securităţii naţionale, şi de Martin J. Hillenbrand, asistent al secretarului de stat pentru probleme europene. Preşedintele Richard Nixon a fost aşteptat la Aeroportul Otopeni de soţii Ceauşescu şi de prim-ministrul Gheorghe Maurer şi de ministrul de Externe Corneliu Mănescu.

Halele Obor şi Muzeul Satului, printre obiectivele vizitate de Nixon

În jur de un milion de bucureşteni au participat la manifestările de simpatie prilejuite de vizita lui Nixon în România. Oamenii se strânseseră pe trotuare, de la Fântâna Mioriţa, Arcul de Triumf până în centrul Bucureştiului.  

Vizita preşedintelui Nixon în România. Sursă foto: „Fototeca online a comunismului românesc”. Cota: 44/1969

Oficial, autorităţile comuniste declaraseră în faţa presei occidentale că vizita Preşedintelui american „este o vizită de Stat ca oricare alta şi nu se deosebeşte cu nimic de alte vizite de acest fel”, informează iiccmer.ro.

Potrivit oficialului american, vizita avea ca scop „îmbunătăţirea contactelor naţiunilor noastre”.

Pe 3 august, lui Nixon aveau i-au fost prezentate proaspătul cartier Balta Albă (Titan), Halele Obor şi Muzeul Satului. Preşedintele american a făcut o baie de mulţime; în Piaţa Obor a mâncat struguri, iar la Muzeul Satului a dansat periniţa. În cartierul Titan, preşedintele Nixon, care se afla într-o limuzină decapotabilă, a văzut blocurile nou construite.

La scurt timp, Nicolae Ceauşescu a efectuat, la rândul lui, o vizită oficială în SUA.

@drenate. Foto: Wikipedia,

Written By
More from Renate Daily

Deşerturi şi câmpii de sare. Locuri de o frumuseţe ireală

Formate de-a lungul a mii de ani, în urma unor fenomene geologice...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *