Prima pisică trimisă în spaţiul cosmic

Înainte ca oamenii să fie trimişi în spaţiu, au fost realizate diverse experimente cu animale, pentru a se studia care sunt efectele în cazul lor.

Rusia, SUA şi Franţa sunt principalele naţiuni care au recurs la trimiterea de animale în spaţiul cosmic. Pentru aceasta, au fost alese necuvântătoare precum câinii, pisicile, peştii, maimuţele şi rozătoarele. Primul animal trimis în spaţiul cosmic a fost Laika, un câine maidanez găsit pe străzile Moscovei.

În cazul pisicilor, oamenii de ştiinţă au vrut să descopere mai multe despre efectele microgravitației asupra organismelor complexe precum oamenii. S-a presupus că dacă pisicile supravieţuisc, acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul oamenilor.

Félicette, pisica astronaut

Francezii sunt primii care au trimis o pisică în spaţiu, iar numele ei este Félicette. Oamenii de ştiinţă de la Centrul Naţional de Studii Spaţiale, versiunea franceză a NASA, au ales-o pe Félicette din 14 pisici, care au fost supuse unor teste riguroase, la fel ca şi cele impuse astronauţilor. Félicette, o pisică găsită pe străzile Parisului, a fost aleasă tocmai pentru că a obţinut rezultate bune în cadrul testelor.

Pisica Félicette. Foto: Wikipedia

La 18 octombrie 1963, Félicette a fost lansată în spaţiu cu racheta Véronique AG1, din deşertul Sahara, Algeria. A zburat la 157 de kilometri deasupra Pământului şi, pentru scurt timp, a experimentat imponderabilitatea. Doar 15 minute a durat aventura ei în spaţiu, după care a revenit pe Terra, în siguranţă. Félicette a fost analizată, iar după două luni de studiu, a fost eutanasiată pentru a se cerceta electrozii pe care îi avea implantaţi în creier, informează skyatnightmagazine.com. Ulterior, specialiştii au declarat că nu au aflat nimic concludent la autopsie.

Povestea lui Félicette este mai puţin cunoscută decât cea a Laikăi. În memoria pisicii din Franţa, s-a decis să fie ridicată o statuie care o reprezintă. Acest lucru s-a materializat în 2019, când la Campusul Universității Spațiale Internaționale din Strasbourg a fost dezvelită o statuie în memoria lui Félicette.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Cele mai interesante stații de metrou

Dincolo de funcționalitatea lor, unele stații de metrou sunt considerate adevărate opere...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *