Domul din Milano, catedrala construită în aproape șase secole!

Una dintre catedralele impresionante ale lumii este Domul din Milano, edificiu de referință al creștinătății. Este reprezentativ pentru arhitectura gotică, având şi influenţe neoclasice şi renascentiste. Domul are peste 3.000 de statui şi printre cele mai mari şi frumoase vitralii din lume.

Numit și Catedrala Santa Maria Nascente, Domul din Milano se află în Piazza del Duomo, fiind un simbol al orașului italian. Ca mărime, este al treilea edificiu romano-catolic, după Catedrala din Sevilla şi Basilica San Pietro din Roma.

Foto: Unsplash

Catedrala a fost construită de-a lungul unei lungi perioade. Piatra de temelie a fost pusă în 1386, când era atins apogeul catedralelor gotice, După sfinţirea din 1418, lucrările au mai continuat 400 de ani, cu întreruperi, lucrările fiind finalizate oficial abia în 1965. A fost nevoie de aproape șase secole pentru ca Domul din Milano să fie construit, însă această perioadă atât de lungă se traduce prin desăvârşire arhitecturală. Numeroşi sculptori şi arhitecţi din Europa au fost cooptaţi la construcţia lui.

Are 3.400 de statui

Domul, care are în componenţă marmură adusă din zona Lacului Maggiore, are lungimea de 157 de metri și capacitatea de 40.000 de locuri. Cupola centrală se ridică la înălţimea de 45 de metri. Clădirea este impresionantă şi din punctul de vedere al statuilor, în număr de 3.400, dintre care două treimi sunt în exterior.

Pe cea mai înaltă turlă se află statuia aurită a Fecioarei Maria, Madonnina. Impresionante sunt şi cele peste 50 de coloane şi vitralii ale naosului, datând din secolele XV – XVI. Există şi aproape 100 de gargui, element decorative prezente şi pe alte clădiri precum  catedrala Notre-Dame din Paris.

Clădirea are cinci uşi de bronz, care au fost sculptate de artişti diferiţi, între anii 1840 şi 1965. Aici se află cea mai mare orgă din Italia şi a doua din Europa, după cea de la Catedrala din Passau, Germania.  

Adăposteşte relicve importante

Domul din Milano este locul în care există şi câteva relicve valoroase. Printre acestea, se numără un cui despre care se crede că privine din crucea pe care a fost răstignit Hristos. Relicva este expusă în timpul ceremoniei anuale Rito della Nivola, care are loc pe 7 decembrie, când este Sfântul Ambrozie, patronul oraşului Milano.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Povestea lui Gogea Mitu, cel mai înalt român din toate timpurile

Dumitru Ştefănescu este numele real al lui Gogea Mitu, românul care a...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *