Coroana de spini a lui Iisus, relicva salvată din incendiul de la Catedrala Notre-Dame

Simbol al iconografiei creştine, Coroana de spini a fost pusă în batjocură pe fruntea Mântuitorului, care însă a purtat-o cu până la capăt cu demnitate. De-a lungul timpului, acest important obiect a ajuns în diverse locuri.

Coroana de spini este menţionată în mărturiile apostolilor din Evanghelii, după care, timp de 400 de ani, nu a mai apărut în scrierile religioase. În anul 409, Sf. Paul din Nola vorbea despre venerarea acestui obiect cu semnificaţii religioase, ca simbol al patimilor îndurate de Iisus.

După Răstignire, nu se ştie însă cu exactitate ce s-a întâmplat cu Coroana. A rămas în mormânt? I-a fost luată Mântuitorului de pe frunte înainte de înmormântare?

Pe la mijlocul veacului al X-lea, la Constantinopol a apărut un fragment din Coroană într-un relicvariu din aur emailat dedicat împăratului Constantin al VII-lea Porfirogenetul.  

Cum a ajuns Coroana de spini a lui Iisus în Franţa

În 1238, împăratul Balduin al II-lea de Constantinopol, aflat în criză de bani, a vândut Coroana unor bancheri din Veneţia. În cele din urmă, Coroana a intrat în posesia regelui Ludovic al IX-lea al Franţei, care a cumpărat-o cu un preţ imens pentru acele timpuri – 135.000 de livre de aur.

Ludovic al IX-lea, care era un creştin devotat, a mai achiziţionat şi alte relicve precum o bucată din Sfânta Cruce.

Pentru a adăposti toate aceste relicve atât de importante, regele a ordonat construirea Capelei Sfinte (Sainte-Chapelle), un fel de relicvariu de mari dimensiuni. Astfel, regele Ludovic al IX-lea a devenit păzitorul Coroanei de spini a lui Iisus, ceea ce i-a conferit legitimitate în lumea creștinătății occidentale.

Sfânta Coroană în 1862, la Catedrala Notre-Dame. Foto: Wikipedia

În timpul Revoluției Franceze (1789 – 1799), multe relicve sfinte au fost prădate. Napoleon a salvat Coroana de spini a lui Iisus, care a fost dusă la Biblioteca Naţională. În 1806, Coroana, care a intrat în proprietatea bisericii, a fost depusă la Catedrala Notre-Dame din Paris, unde a fost păstrată într-un  recipient de sticlă decorat cu aur. Cu toate că autenticitatea relicvei nu a fost confirmată, Coroana ar data, potrivit istoricilor, din vremea Crucificării lui Iisus.

Coroana de spini a lui Iisus, în 1896. Foto: Wikipedia

Salvată din incendiu

În aprilie 2019, un incendiu de proporţii a afectat Catedrala Notre-Dame şi s-a crezut iniţial că preţioasa Coroană a pierit în acest dezastru. Din fericire, a fost salvată, iar Jean-Marc Fournier, preot al serviciului de pompieri din Paris, a avut un rol important în această acţiune.

Alături de ea, au mai fost salvate şi alte relicve precum tunica Sfântului Louis.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Iulia Haşdeu şi mesajele de dincolo de moarte

Fiica savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu, Iulia Haşdeu a fost un adevărat fenomen...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *