Dreamcatcher sau capcana pentru vise – ce semnificaţii are

Cultura amerindiană este fascinantă prin misterele şi legendele ei, care s-au transmis din generaţie în generaţie. Unul dintre obiectele interesante specifice acestei culturi este aşa-numita capcană pentru vise sau dreamcatcher, care a devenit un adevărat produs artizanal.

Obiect sacru al populaţiilor native americane, capcana pentru vise se prezintă sub forma unui cerc împletit adesea din salcie, de care atârnă pietre, mărgele, vârfuri de săgeată şi pene. Acest obiect avea menirea de a alunga coşmarurile şi de a păstra visele bune.

Istoria capcanei pentru vise este oarecum incertă, dar se ştie sigur că a apărut în rândul populaţiei care forma tribul Ojibwe din America de Nord. Instalat în regiunea Marilor Lacuri, apoi în preriile din Canada, acest trib avea o viaţă seminomadă, principalele ocupaţii ale acelor oameni fiind vânătoarea, pescuitul şi cultivarea porumbului.

Prima atestare documentată a capcanei pentru vise datează din anul 1929 şi aparţine lui Frances Densmore, antropolog şi etnograf de origine americană. Cu timpul, capcana pentru vise a fost preluată şi de alte triburi amerindiene, fiind considerat un adevărat simbol al unităţii şi solidarităţii în rândul acestora.

Numite, în dialectul Ojibwe, asubakatchin, capcanele pentru vise erau iniţial destinate copiilor mici, iar cei care se ocupau de realizarea lor erau, în general, bunicii. Acestea erau ţinute la căpătâiul copiilor. În concepţia populaţiei Ojibwe, aerul nopţii este împânzit de vise bune şi rele. Obiectul de faţă avea scopul de a-i protejeza pe cei mici de orice vis urât care le-ar fi putut perturba somnul. Pânza de păianjen ar capta visele urâte, unde rămân prizoniere.

Potrivit tribului amerindian huron, una dintre primele populaţii nord-americane, oamenii sunt parte a Marelui Spirit, care a creat natura şi oamenii. Visele ne-ar ajuta, în opinia acestor oameni, nu numai să ne cunoaştem mai bine, ci şi să comunicăm cu Marele Spirit, fiind o expresie a nevoilor sufletului. Pentru amerindieni, visele sunt în strânsă legătură cu sufletul şi cu cursul vieţii.   

Există mai multe legende care explică originea şi funcţionalitatea capcanei viselor. Una dintre ele îl are ca protagonist pe un amerindian care a plecat la vânătoare, pentru a asigura hrana familiei sale. După călătorii pe râuri şi fluvii, bărbatul era desumpănit că nu a reuşit să prindă nimic, hotărându-se să plece în munţi. A zărit o grotă, unde a intrat plin de speranţă. Ajuns acolo însă, el a simţit un spirit malefic, după care a zărit o bestie înfricoşătoare. În nopţile care au urmat, el nu a mai reuşit să se odihnească bine, somnul lui fiind perturbat de coşmaruri. Extenuat după o zi de vânătoare, bărbatul a adormit pe mai multe ramuri. La trezire, a fost surprins să constate că visele urâte nu i-au mai apărut în somn. Dimineaţa, el a zărit o pânză de păianjen îmbibată cu roua dimineţii. A povestit întâlmplarea şi celor din tribul său, care, la rândul lor, le-au împărtăşit-o şi altora. Oamenii au adoptat aceeaşi „tehnică”, dormitul pe ramuri, constatând că somnul lor este lipsit de coşmaruri. Aceasta ar fi una dintre întâmplările care au dus la crearea capcanei de vise, aşa cum estea ea cunoscută în zilele noastre.

O altă legendă a acestui obiect fascinant este cea a liderului unui trib, căruia i s-a arătat imaginea zeităţii Iktomi, care este adesea ilustrată sub forma unui păianjen în cadrul culturilor din America de Nord. În timp ce îi vorbea despre ciclurile vieţii, Iktomi şi-a ţesut pânza pe o salcie, pe care şeful tribului a decorat-o cu pene şi mărgele. Potrivit lui Iktomi, forţele rele şi cele bune îl însoţesc mereu pe om. Aceste forţe influenţează relaţia omului cu natura, dar şi soarta lui. După această întâlnire, Iktomi i-a donat bărbatului cercul, care a fost, potrivit legendei, prima capcană de vise.

În zilele noastre, capcana viselor şi-a mai pierdut din dimensiunea spirituală, fiind fabricate numeroase astfel de obiecte cu scop comercial. Unii îl folosesc ca decor în apartamente ori în maşini sau ca model pentru bijuterii precum cerceii. De asemenea, este model pentru tatuaje sau pentru decorarea unghiilor. Pentru a deţine o capcană a viselor cu semnificaţii spirituale, este indicat ca acest obiect să fie realizat personal. Este bine ca, pentru a avea putere, să fie atârnat aproape de pat şi expus razelor soarelui.      

Foto: pixabay

Written By
More from Renate Daily

Tabernas, deşertul din Spania care seamănă cu Vestul Sălbatic

Considerat „singurul deşert din Europa”, Tabernas se află în Almería, provincie în Andaluzia,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *