Mandala, mai mult decât un cerc. Află ce semnificaţii are!

Termen derivat din sanscrită, care desemnează un cerc, centru, unitate sau totalitate, mandala își are originile în tradițiile religioase budiste și hinduse. În evocarea sa profundă, mandala exprimă plenitudinea cosmosului, fiind un model fundamental al organizării vieții încă din cele mai vechi timpuri.

Mai mult decât un cerc magic, mandala este expresia esenței vieții însăși. În timpuri care se pierd în negura istoriei, oamenii au manifestat nevoia de a include cercul în diversele lor creații, acest simbol unificator fiind important pentru toate culturile. Se știe că motivul cercului și cel al spiralei au apărut simultan în toate culturile preistorice. Oamenii le asociază cu o mișcare eternă, cu ordinul cosmic. Cu alte cuvinte, cercul a avut un rol central în diverse reprezentări în același timp în care oamenii au conștientizat sentimentul religios sau cel cosmic. Mai târziu, cercul a devenit parte integrantă a manifestărilor spirituale importante ale unor culturi precum cea a celților, de pildă. La acest popor, cercurile de piatră au devenit obiecte sacre.

Mandala, sub forma sub care a fost popularizată de-a lungul timpului, a apărut o dată cu manifestarea tradițiilor hinduse și budiste. În cadrul acestora întâlnim și așa-numita yantra, care desemnează diagramele mistice cu forme geometrice în care se întrepătrund pătrate și triunghiuri. Yantra reia simbolistica provenind din străvechea cultură indiană vedică, fiind prezentă în practica hinduismului tantric, formând punți către divinitate. Yantra este considerată echivalentul grafic al mandalei. În budismul tibetan, mandala se inspiră din aceeași simbolistică, resprezentând literalmente un cerc, cu toate că este vorba despre un desen complex. La fel ca și yantra, dar într-un mod mai puțin schematic, mandala este, în același timp, o redare a manifestării spațiale, o imagine a lumii, dar și o reprezentare a puterii divine.

Dar mandala nu este doar o expresie spirituală și artistică exclusivă a tradițiilor orientale. Și în lumea occidentală regăsim simboluri cu reminiscențe în mandala. De pildă, o călugăriță din secolul al XII-lea, Hildegard von Bingen, a desenat mandale reprezentând legăturile sacre care apar între univers, divinitate și umanitate. Și la incașii din Peru regăsim construcții circulare reprezentând calendare astronomice, în cadrul cărora cercul are un rol important.
Un mare maestru tibetan contemporan, Lama Thubten Yeshe, vorbește astfel despre semnificațiile mesajului mandalei: „Nu poți căuta realitatea în afara ta, căci tu ești realitatea”. Contemplând mandala, privirea se îndreaptă către universul interior, nefiind nevoie să ne ghidăm gândurile, ci doar să ne eliberăm spiritul într-ul stațiu nelimitat. Mandala trimite mesaje direct către psihic, care știe să descifreze codurile. Altfel spus, se adresează inconștientului.

Reprezentare microcosmică a energiei macrocosmice, mandala inspiră, protejează și favorizează vindecarea. Fiecare mandala concentrează energia unei reprezentări divine care corespunde unei puteri: compasiune, purificare etc.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Rania, regina cu chip frumos şi suflet nobil

Una dintre cele mai plăcute prezenţe din lumea monarhiilor lumii este Rania,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *