5 obiective turistice de neratat din Istanbul

Oraș al contrastelor, Istanbulul este o destinație perfectă de vacanță grație numeroaselor construcții impresionante şi pline de istorie pe care le găzduiește. Plin de străduțe înguste înțesate cu magazine, cu turiști din toate colțurile lumii, Istanbulul, mândria Turciei, este unic prin monumentele sale, prin podurile și palatele care amintesc de lumea celor „1001 de nopți” ale Șeherezadei.

Punte între Europa și Asia, Istanbulul este și un important oraș-port, renumit din cele mai vechi timpuri pentru intensa activitate comercială desfășurată aici. Are o populație de peste 11 milioane de locuitoru, fiind al zecelea dintre cele mai aglomerate orașe din lume. Iată câteva dintre atracțiile care nu trebuie ratate de turiștii care vizitează Istanbulul!

Moscheea Albastră

A fost construită din porunca sultanului Ahmed I între anii 1609 și 1616, de Mehmet Aga, cel mai vestit arhitect al Turciei, în stilul otoman clasic. Numele acestei moschei vine de la culoarea mozaicurilor de fainață care decorează interiorul, în jur de 20.000 de plăci. Cu o arhitectură specială, Moscheea Albastră atrage prin cele șase minarete (în mod normal, o moschee are cel mult patru minarete, șase având doar Moscheea de la Mecca, cea mai importantă pentru musulmani), prin cascada de domuri înalte (cel mai mare are 43 de metri înălțime) și prin numeroasele vitralii. Intarea la Moscheea Albastră este liberă, programul fiind între 09.00 până la apusul soarelui.

Palatul Topkapi

A fost reședința oficială a sultanilor aproape 400 de ani, între 1465 și 1853. A fost construit la ordinul sultanului Mehmed al II-lea în anul 1459, la scurt timp după cucerirea Constantinopolului (1453). Inițial, palatul avea o suprafață de 700.000 de metri pătrați, la care s-a mai adăugat un zid cu o lungime de 1.400 de metri. Palatul are o colecție impresionantă de pietre prețioase și bijuterii, precum și relicve istorice importante, precum sabia lui Ștefan cel Mare, toiagul cu care Moise a împărțit în două Marea Roșie, barba și dintele pierdut în luptă de profetul Mahomed, precum și craniul și mâna lui Ioan Botezătorul. Palatul poate fi vizitat între 09.00-17.00, în fiecare zi, cu excepția zilei de marți, când este închis.

Hagia Sofia

La începuturi a fost biserică creștin-ortodoxă, fiind transformată într-o moschee în anul 1453 și apoi în muzeu, în anul 1935. Numele construcției vine din greacă și înseamnă „biserica înelepciunii sfânte a lui Dumnezeu”. Construcție unică în lume, Hagia Sofia este și unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură bizantină. A fost ridicată între anii 532 – 537, la porunca împăratului bizantin Iustinian, timp de un mileniu reprezentând simbolul puterii ortodoxe. După ce a fost preluată de otomani, bisericii i s-au îndepărtat clopotele, altarul și icoanele, pereții fiind acoperiți cu mozaicuri. Timp de cinci secole a fost principala moschee a Imperiului Otoman. Astăzi are statutul de muzeu, putând fi vizitată de oameni de toate credințele.

Basilica Cisternă

A fost ridicată de împăratul Iustinian în 532, pentru a alimenta cu apă Marele Palat din Constantinopol. Pentru a putea vedea coloanele impresionate de 9 metri înălțime, turistul trebuie să coboare 52 de trepte. Cisterna are o suprafață de 9.800 de metri pătrați și o capacitate de 100.000 de tone de apă. Pe lângă alimentarea cu apă a Marelui Palat, Cisterna a fost folosită și pentru irigarea grădinilor Palatului Topkapi. Acest monument a rămas necunoscut pentru cei din Vest până la descoperirea lui de germanul Gyllius, aflat la Istanbul între anii 1544-1550 pentru studierea epocii bizantine.

Podul Galata

A fost ridicat în anul 1453, are 490 metri lungime, 42 de metri lățime și 22 de pontoane. La capătul sudic se află Eminonu (cartierul Palatului Imperial și al celor mai importante centre religioase ale Impreiului Otoman), unde se găsesc Bazarul Egiptean și Moscheea Nouă, iar la capătul nordic se află Galata, colonie genoveză care datează din timpuri bizantine. Zilnic, se pot face călătorii cu feriboturile, iar sub pod turiștii se pot opri la unul din numeroasele restaurante sau terase.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Lucruri mai puţin ştiute despre Statuia Libertăţii

Capodoperă arhitecturală construită în stil neoclasic, Statuia Libertăţii pare  a fi întruparea...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *