Din 2025 începe generaţia Beta. Tu ştii ce generaţie eşti?

Copiii veniţi pe lume începând cu 1 ianuarie 2025 fac parte din generaţia Beta. Aceasta cuprinde populaţia născută între 2025 şi 2039. Dar de ce au primit nume generaţiile?

Conceptul de generații X, Y, Z, Alpha și, mai nou, Beta, a apărut din științele sociale și marketing. Acesta își propune să clasifice diferite cohorte demografice în funcție de momentul nașterii și de trăsăturile culturale, tehnologice și sociale care le caracterizează.

Teoria generaţiilor a fost creată de William Strauss și Neil Howe şi a început să devină populară în 1991, când a fost lansată o carte pe această temă, Generations: The History of America’s Future, 1584 to 2069.

1928 – 1945: generația tăcută

Pe coperta publicaţiei americane „Time” din 5 noiembrie 1951 apărea conceptul de „generație tăcută”. Persoanele care fac parte din această grupă de vârstă au cunoscut perioade dificile precum Marea Criză şi al Doilea Război Mondial.

1946 – 1964: Boomers

Generaţia Baby Boomers a fost numită astfel după natalitatea crescută înregistrată după cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a coincis şi cu o creştere a nivelului vieţii la nivel mondial. Este o generaţie care s-a bucurat de un echilibru între progresul tehnologic şi viaţa profesională şi personală.

1965 – 1980: Generaţia X

Mai este numită şi generaţia crescută „cu cheia de gât”, care a făcut paşi destul de mici în ceea ce priveşte accesul la tehnologie, sau ca „generaţia MTV”. Oamenii născuţi în acest interval încă citesc cărţi sau ziare şi reviste, ascultă radio şi se uită la televizor.

1981 – 1996: Milenialii sau generaţia Y

Este formată din oameni care au cunoscut timid impactul tehnologiei şi care s-a adaptat lumii moderne. Mai ambiţioşi decât părinţii lor, Milenialii sunt o generaţie caracterizată de pragmatism şi individualism.

1997 –  2010: Generația Z

Este generaţia care a crescut cu acces la internet şi la tehnologie digitală portabilă. Sunt oameni orientaţi spre viitor mai mult decât generaţiile anterioare, investesc în ei înşişi, pun preţ pe independenţa lor, pe libertatea de mişcare şi sunt adepţii muncii de acasă.

2010 – 2024: Generaţia Alpha

Este formată din persoane care a avut cel mai mult acces la informaţie şi tehnologie în comparaţie cu generaţiile dinaintea lor. Este prima generaţie care a făcut şcoala online, din cauza pandemiei de COVID-19, şi care creşte în timpul ascensiunii inteligenţei artificiale. Pentru generaţia Alpha, tehnologia nu este o unealtă, ci parte a existenţei.

După 2025: Generaţia Beta

Este o generaţie pentru care inteligenţa artificială şi automatizarea sunt pe deplin integrate în viaţa de zi cu zi – de la educaţie la locuri de muncă, asistenţă medicală şi divertisment.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Gertrude Ederle, prima femeie care a traversat înot Canalul Mânecii

Gertrude Ederle a învățat să înoate imitându-i pe băieții care făceau același...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *