Camera de chihlimbar, comoara pierdută

Considerată a opta minune a lumii, Camera de chihlimbar a fost creată în secolul al XVIII-lea de prusaci şi a ajuns apoi în posesia ţarilor ruşi. În 1941 a fost capturată de nazişti, iar urmele acestei bijuterii inestimabile s-au pierdut în condiţii neelucidate.

Ambra galbenă, aşa cum mai este numit chihlimbarul, este un material preţuit din timpuri străvechi. Folosit mai ales la bijuterii, chihlimbarul a fost utilizat şi pentru piesele de mobilier în înalta societate a secolelor trecute. Artizanii prusaci sunt cei care au reuşit să creeze un aşa-numit Salon de chihlimbar. Mai exact, este vorba despre o încăpere acoperită cu panouri de chihlimbar, foiţe de aur şi oglinzi.

Camera de chihlimbar a fost începută în 1701, la cererea Sophiei Charlotte de Hanovra, soţia regelui Frederic I al Prusiei.

Pentru proiectarea și execuția sa au fost angajați cei mai buni artizani ai acelor timpuri, inclusiv maeștri specializați în chihlimbar aduși de la Danzig.

Cum a ajuns în Rusia

Camera de chihlimbar a fost creată pentru palatul Charlottenburg, însă a ajuns, în cele din urmă, într-un palat din Berlin, la indicaţiile urmaşului regelui prusac, Frederic Wilhelm I.

În 1716, aflat într-o vizită la Berlin, ţarul Petru cel Mare a admirat Camera de chihlimbar. Era un context în care ţarul căuta un aliat în Prusia împotriva Suediei, cu care se afla în război. Wilhelm I i-a făcut cadou Camera de chihlimbar ţarului Petru cel Mare, ca semn al alianţei între Prusia şi Rusia, informează historyhit.com. A fost transportată în Rusia cu 18 cutii mari, pe vapor.

Camera de Chihlimbar

Salonul de chihlimbar a fost instalat iniţial la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, ca parte a Colecţiei de artă europeană. În 1755, ţarina Elisabeta a decis mutarea lui în palatul său de la Țarskoe Selo. Salonul a fost renovat şi a ajuns să ocupe 18 metri pătraţi, fiind decorat şi cu multe ornamente din aur, mozaicuri aurite și pietre prețioase.

A ajuns în posesia naziştilor

În 1941, Hitler a ordonat Operaţiune Barbarossa, când numeroşi soldaţi germani au ajuns în Rusia, de unde au furat mii de opere de artă, printre care şi Salonul de chihlimbar. Nemţii l-au dezmembrat în mai puţin de 36 de ore şi l-au expediat în castelul-muzeu de pe Coasta Baltică. În 1944, acest castel a fost bombardat de Aliaţi, iar urmele Camerei de chihlimbar s-au pierdut definitiv.

În anii 1980, a început reconstrucția unei copii fidele a Camerei de Chihlimbar. În acest scop, s-au folosit mai mult de șase tone de chihlimbar. În prezent, salonul are o suprafață de 100 de metri pătrați.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Turnul Eiffel: de ce este ilegal să îl fotografiezi noaptea

Simbol al Parisului, Turnul Eiffel este una dintre destinaţiile importante ale Parisului....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *