Basilica Cisternă, rezervorul subteran care alimenta cu apă Palatul Topkapî

Cunoscută şi ca Palatul scufundat sau Yerebatan Sirnici, Basilica Cisternă este una dintre atracţiile importante din Istanbul. Este un loc încărcat de istorie, cu semnificaţii culturale şi istorice, reper-martor al istoriei Turciei.

Basilica Cisternă a fost construită în secolul al VI-lea, în timpul împăratului Iustinian I, iar pentru acest lucru au fost folosiţi peste 7.000 de sclavi. Cele mai mari galerii de aici există din această perioadă îndepărtată.

Se află în apropiere de Hagia Sophia, iar numele sub care este cunoscută provine de la Basilica Ilius sau Basilica Stoa, monumentul pe locul căruia a fost amenajat acest amplasament subteran.

Rezervoarele extinse ale Basilicii au alimentat cu apă Marele Palat din Constantinopol şi alte clădiri aflate în prima dintre cele şapte coline ale oraşului. Mai târziu, după cucerirea otomană (1453), imensul rezervor era sursă importantă de apă pentru Palatul Topkapî. Apa era adusă în permanenţă în acest rezervor subteran din Pădurea Belgrad din apropierea Istanbulului.

Cu timpul, Basilica Cisternă a fost renovată şi îmbunătăţită. O astfel de etapă a fost în secolul al XVIII-lea, sub domnia sultanului Ahmed al III-lea, de către arhitectul Muhammad Agha din Kayseri. Reparaţii importante au avut loc în secolul al XIX-lea, în timpul sultanului Abdulhamid al II-lea. Coloanele avariate au fost restaurate în anii 1968 și 1985.

Capetele Medusei, atracţie principală

Pentru a ajunge în Palatul Scufundat, se coboară 55 de trepte. Basilica are o structură rectangulară. Dimensiunea acestui rezervor de apă subteran variază de la 138 de metri în lungime și 65 de metri în lățime, iar capacitatea de stocare este de 80.000 de metri cubi de apă. A fost suficientă pentru a susține necesarul de apă al clădirilor importante din Istanbul și chiar a fost sursă majoră de apă pentru localnici și în timp de război.

Basilica Cisternă are 336 de coloane, dintre care unele au fost extrase din ruinele templelor antice.

O atracţie importantă sunt cele două capete ale Medusei, unul întors şi altul dispus în lateral. Acestea sunt folosite ca piedestaluri pentru coloane şi se află în partea de sud-vest. Cele două capete ale Medusei datează din perioada romană şi nu se ştie cu exactitate când au fost aduse.

Are peste 2 milioane de vizitatori anual

Basilica Cisternă este una dintre atracţiile de top ale Istanbulului. A fost deschisă publicului la 9 septembrie 1987 şi, de-a lungul timpului, a fost închisă şi redeschisă de mai multe ori pentru restaurare.

În jur de 2,2 milioane de oameni vin să o viziteze în fiecare an. Popularitatea acestei destinaţii a crescut după ce a apărut în filmul „James Bond: Din Rusia, cu dragoste” (1963). Palatul Scufundat și cele două statui ale Medusei sunt menționate în romanul „Inferno” al lui Dan Brown și în „Crescent Dawn” al autorului american Clive Cussler.

@drenate. Foto: Wikimedia Commons

Written By
More from Renate Daily

Hedy Lamarr, actriţa genială. Cum a schimbat lumea prin invenţia sa

Actriţa Hedy Lamarr este cunoscută mai mult pentru filmele sale, dar puţini...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *