Consumate ca atare, în deserturi şi salate de fructe, cireşele au numeroase proprietăţi binefăcătoare. Sunt bogate în fibre, în vitamine cu valoare antioxidantă şi sunt sărace în calorii. Dacă incluzi cât mai des în dietă cireşele, sănătatea ta va avea numai de câştigat!
1.Menţin sănătatea cardiovasculară
Cireşele ajută la reducerea nivelului trigliceridelor şi al colesterolului rău, grăsimi care, în exces, pot dăuna sănătăţii cardiovasculare. Acest beneficiu este conferit de pectină, o fibră solubilă care este implicată, printre altele, şi în scăderea grăsimilor din sânge.
2.Ajută la eliminarea toxinelor
Graţie potasiului conţinut, cireşele au virtuţi diuretice, favorizând eliminarea toxinelor prin urină, menţinând buna funcţionare a rinichilor. De asemenea, infuzia din cozi de cireşe este utilă pentru a combate retenţia de apă. Conţinutul bogat de fibre din cireşe recomandă aceste fructe şi pentru digestia optimă.
3. Induc somnul
Cireşele sunt sursă naturală de melatonină, hormon care ajută la reglarea ciclului somn-veghe, fiind un aliat natural contra insomniei. Pentru un efect potenţat, poţi consuma suc de cireşe, adevărat somnifer natural. Studiile au arătat că persoanele care consumă suc de cireşe au un somn mai odihnitor şi nu se mai trezesc în cursul nopţii.
4. Pot preveni cancerul
Antocienii, antioxidanţi care le conferă culoarea roşie cireşelor, au acţiune anticancerigenă. Unele studii au arătat că un consum frecvent de cireşe poate oferi protecţie contra leziunilor pe colon care au potenţial cancerigen. De asemenea, o dietă cu un consum frecvent de cireşe poate să scadă ritmul de dezvoltare a celulelor maligne.
5. Au efect antiinflamator
Este bine de ştiut că antioxidanţii din cireşe au proprietăţi antiinflamatoare, care reduc durerile musculare, migrenele şi favorizează recuperarea în timpul unui efort fizic intens.
6.Previn crizele de gută
Guta este o afecţiune metabolică favorizată de excesul de acid uric în sânge şi care se manifestă prin dureri articulare intense. Boala poate fi moştenită sau dobândită, mai ales din cauza unei alimentaţii abundente, în care predomină mezelurile şi alte derivate din carne. Antocienii din cireşe pot contribui la scăderea nivelului acidului uric. De asemenea, vitamima C din cireşe are efect protector contra gutei.
7.Sunt sursă de vitamine şi minerale
Cireşele conţin vitamine cu valoare antioxidantă. Consumând 120 g de cireşe acoperi 20% din necesarul zilnic de vitamna C şi 25% din necesarul de vitamina A. Vitamina C este importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, iar vitamina A este implicată în menţinerea optimă a vederii. Totodată, cireşele sunt sursă de minerale precum calciul şi magneziul. Cireşele conţin, în cantităţi mai mici, fier, zinc şi cupru.
Foto: pixabay.com