Pentru simțuri, parfumurile sunt adevărate invitații la călătorie prin modul în care stimulează imaginația. Multe dintre arome ne invită pe fluviile exotice, pe câmpii înflorite sau pe plaje însorite. Iată povestea celor mai cunoscute parfumuri!
Apa de colonie
„Colonie” este numele pe care francezii l-au dat orașului german Köln. Cu toate acestea, celebra apă de colonie nu a fost inventată nici de francezi, nici de germani, ci de italianul Giovanni Paolo Feminis, în 1716. Acesta și-a părăsit țara natală pentru a se stabili în orașul Koln, unde a creat o apă de parfum numită Aqua Admirabilis. Având la bază note de levănțică, rozmarin și alcool din struguri, acest parfum a fost vândut ca produs farmaceutic, destinat tratării unor probleme precum durerile de stomac. Apa de colonie a ajuns în Franța în 1760, iar în această țară, fiecare parfumier i-a adăugat note distincte, creând diverse parfumuri.
Ylang ylang
Arbore originar din Filipine, ylang ylang este nota de bază pentru multe parfumuri. Esența de ylang ylang a fost obținută prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către un marinar european atras de mirosul atrăgător al acestei flori. În prezent, procesul de distilare a acestor flori se realizează în principal în Madagascar și în arhipelagul Comore. Mirosul persistent al florilor ylang ylang imprimă o notă intensă oricărui parfum. În Nosy Be, numită și „Insula înmiresmată”, există distilerii care pot fi vizitate de turiștii care ajung aici. Cu această ocazie, se poate vedea modul în care se extrag prețioasele esențe de ylang ylang. Pentru un kilogram de esență este nevoie de 350 kg de flori de ylang ylang.
Mosc
Substanța pe care o cunoaștem sub numele de mosc este secretată de cerbii moscați (Moschus) întâlniți în zone din Asia. Masculii acestei specii au o glandă aflată între organele genitale și buric, care secretă feromoni pentru a-și atrage partenerele. Încă din cele mai vechi timpuri se știa că această substanță are valențe afrodiziace. Moscul este una dintre cele mai apreciate arome din industria parfumurilor, iar acest lucru a dus la vânarea excesivă a cerbilor moscați, prin urmare, numărul acestor exemplare a scăzut semnificativ.
Lavanda
Indispensabil legată de regiunea Provence din sudul Franței, lavanda sau levănțica imprimă note irezistibile oricărui parfum. Aroma relaxantă a acestei plante este folosită inclusiv de medicina naturistă, în aromaterapie. Lavanda era utilizată încă din antichitate (romanii adăugau în apa de baie florile acestei plante). Parfumul lavandei este folosit atât în industria parfumurilor, cât și în cosmetică (creme, loțiuni, săpunuri) și pentru detergenți.
Paciuli
Plantă originară din India, paciuli se cultivă astăzi în multe locuri din lume: China, Brazilia, insulele Seychelles, Filipine și Indonezia. Uleiul esențial de paciuli, care are un miros dulce și persistent, este larg întrebuințat pentru realizarea parfumurilor. Uleiul de paciuli se combină mai ales cu notele de lavandă, santal, trandafir și bergamotă. Planta este recomandată și în scop terapeutic, pentru înlăturarea durerii de cap și contra edemelor.
Santal
Arborele de santal este întâlnit în regiuni din India, Nepal, Tibet, Sri Lanka și Indonezia, dar și în Australia. Uleiul de santal folosit în parfumuri se obține prin distilarea rădăcinilor și lemnului acestui arbore. Santalul emană un miros seducător, cu note lemnoase și condimentate. În trecut, santalul era utilizat la îmbălsămări, iar în India ocupa un loc important în cadrul ceremoniilor religioase. În medicină, uleiul de santal este indicat în unele afecțiuni cutanate (inflamații) și contra depresiei.
Iasomia
Această floare întâlnită mai ales în India (care este cel mai mare producător) și Egipt este emblematică pentru industria parfumurilor, nuanțele ei fiind întâlnite inclusiv în celebrul Chanel Nr. 5. De asemenea, iasomia este o notă de bază în parfumul Joy de Jean Patou (pentru o sticluță cu acest parfum este nevoie de 10.000 de flori de iasomie). Foarte fragilă, iasomia nu poate fi distilată și nici nu suportă căldura, de aceea este preparată mai ales noaptea.
Chiparos
Plantă decorativă și medicinală, chiparosul, care a dat numele insulei Cipru, este apreciată și în industria parfumeriei. Arborele de chiparos este întâlnit mai ales în Italia, Franța, Spania și Africa de Nord. Chiparosul intră în componența parfumurilor lemnoase sau florale, potrivindu-se cu arome precum cele de bergamotă, fenicul, pin, smirnă, rozmarin și esențe de citrice. În medicină, chiparosul este recomandat pentru proprietățile sale bactericide, antispetice și astringente.
Foto: pixabay