Ziduri celebre din lumea întreagă

Încă din timpuri străvechi, oamenii au construit ziduri, fie pentru a marca diverse teritorii, fie pentru a-i ține departe pe inamici. Din obiective strategice, aceste construcții au căpătat și alte semnificații, mai ales în perioadele moderne.

Marele Zid Chinezesc

Probabil cea mai cunoscută construcție de acest gen este Marele Zid Chinezesc. Primele fortificații au fost ridicate în jurul anului 220 î.Hr., în timpul domniei primului împărat chinez, Qin Shi Huang, cu scopul de a opri invaziile venite din partea de nord a țării. Construcția a continuat și în timpul dinastiei Ming (1368-1644), devenind cea mai mare structură militară de acest gen din lume.

În scopuri strategice, construcția s-a dovedit importantă inclusiv în timpul războiului dintre Japonia și China. Dacă inițial s-au folosit pietre, lemn și lut, în perioada dinastiei Ming s-au utilizat cărămizi. Cu o înălțime de 6 metri și o lățime de 4,5 metri, Zidul se întinde pe o suprafață vastă, de peste 21.000 de kilometri. În prezent, unele porțiuni se află într-o stare de degradare, din cauza unor factori naturali precum ploile, înghețul și vântul. Minune medievală a lumii, Marele Zid Chinezesc a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Zidul Plângerii

Pentru evreii din întreaga lume, Zidul Plângerii are o semnificație aparte, fiind singura rămășiță a celui de-al Doilea Templu, distrus de romani în anul 70 e.n.  Cunoscut și sub numele de Zidul de Vest sau Kotel, construcția se află în partea veche a orașului Ierusalim, într-un loc de o importanță deosebită nu numai pentru evrei, ci și pentru creștini și musulmani.

O parte din Zid se află sub pământ, cea de suprafață având o înălțime de 32 de metri și 45 de rânduri de piatră (17 subterane și 28 la suprafață). Aceste straturi de piatră au fost așezate de-a lungul timpului, începând din secolul al VII-lea și până în 1967. Un cunoscut obicei este cel de a lăsa bilețele cu dorințe printre crăpăturile Zidului, peste un milion cu astfel de mesaje fiind puse aici de credincioși.

Zidul Berlinului

Vreme de 28 de ani, Zidul Berlinului a reprezentat un adevărat simbol al Războiului Rece. A fost construit la 13 august 1961, după o idee a comunistului german Walter Ulbricht, materializată cu ajutorul muncitorilor. Cu o lungime de 150 de kilometri și o înălțime de 3,6 metri, această construcție întărită cu sârmă ghimpată separa Germania de Est (Republica Democrată Germană) de RFG (Republica Federală Germană), evidențiind prăpastia dintre sistemul capitalist și cel comunist.

„Zidul Rușinii”, cum i se mai spunea, a căzut la 9 noiembrie 1989, an sinonim cu schimbări politice în întreaga Europă, marcând căderea regimurilor comuniste. Rămășițe ale acestei construcții au fost expuse în locuri precum Muzeul Războiului din Londra. La 3 octombrie 1990 a avut loc reunificarea Germaniei de Vest cu cea de Est.

Memorialul Veteranilor din Vietnam

Situat în Washington, Memorialul Veteranilor a fost ridicat pentru a-i comemora pe soldații care au luat parte la Războiul din Vietnam. Pe zidul înalt din granit negru sunt încrustate numele celor peste 58.200 de americani care au murit sau care au dispărut în timpul acestui conflict. În componența acestei construcții intră trei structuri: zidul de 150 de metri lungime, statuia celor trei soldați și memorialul dedicat femeilor.

Zidul principal a fost ridicat în 1982, după o idee a arhitectei Maya Lin, în urma unui concurs național. Construit în formă de V, zidul impresionează prin simplitate. În jur de trei milioane de turiști vin anual să admire Memorialul Veteranilor din Vietnam.

Zidul lui Hadrian

Această construcție a fost ridicată de romani, în anul 122 d.Hr., de-a lungul insulei Angliei, pentru a-i apăra de atacurile barbarilor. Acest zid a marcat, pentru o lungă perioadă, teritoriul roman din Anglia. Rolul principal a fost cel de fortificație militară, dar se crede că acest loc servea și pentru perceperea taxelor pentru produsele importate. Cu o înălțime de 4,5 metri și cu o lărgime de 2,7 metri, construcția se întinde pe o suprafață de 117 km, de-a lungul graniței dintre Anglia și Scoția, și reprezintă una dintre ultimele vestigii ale romanilor în zonă. Zidul a fost construit la ordinele împăratului roman Hadrian, după vizita sa în provincia Britanică, iar la ridicarea lui au trudit soldați din trei legiuni romane, pe parcursul mai multor ani. O parte importantă a zidului lui Hadrian se păstrează și în zilele noastre, mai ales cea din zona centrală. Zidul este cea mai importantă atracție turistică din nordul țării, iar din 1987 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

De ce este important să bei apă. 7 momente potrivite să te hidratezi

Depindem de apă pentru a supraviețui și pentru bună funcționare a organismului....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *