Ce însemna tinereţea pentru Ana Aslan, părintele geriatriei româneşti

Medic apreciat pe plan internaţional pentru realizările sale remarcabile, Ana Aslan este considerată părintele geriatriei româneşti. Ştiai că printre beneficiarii tratamentului creat de ea se numără personalităţi precum Salvador Dali şi Charlie Chaplin?

„A fi tânăr mereu nu însemnă să ai 20 de ani. Tinereţea se referă la optimism, la starea de bine şi la un scop pentru care să lupţi”. Acesta era unul dintre principiile în care credea Ana Aslan, medicul despre care se spune că a cucerit lupta cu timpul. Prof. dr. Ana Aslan şi-a dedicat o mare parte din viaţă studiului tratamentului geriatric.

Ana Aslan s-a născut pe 1 ianuarie 1897 la Brăila, în familia unor intelectuali, Sofia şi Mărgărit Aslan. A urmat Liceul Romaşcanu din localitate, iar după moartea tatălui său (când ea avea 13 ani) s-a mutat împreună cu mama şi cu cei trei fraţi în Bucureşti, unde a frecventat Şcoala Centrală. Impresionată de încercările lui Aurel Vlaicu de a traversa Carpaţii cu avionul construit de el, Ana Aslan s-a hotărât să devină pilot. Din fericire pentru medicina românească, s-a răzgândit, alegând cariera de medic. Astfel, la 18 ani, după absolvirea liceului, s-a înscris la Facultatea de Medicină din Bucureşti, în ciuda protestelor mamei sale. În perioada studenţiei, în timpul Primului Război Mondial, ea a lucrat la un spital de front de la Iaşi. Întoarsă la Bucureşti, şi-a aprofundat studiile, avându-l ca model pe profesorul Gheorghe Marinescu, medic neurolog cu importante realizări în domeniu, cum sunt studiile despre îmbătrânirea celulei nervoase. În 1922 a terminat Facultatea de Medicină, după care a obţinut titlul de doctor în medicină cu teza de doctorat „Cercetări privind inervaţia vasomotoare la om”. A lucrat la spitalul „Filantropia” din Bucureşti (între 1924 şi 1947), iar în 1949 a devenit şef de secţie la Institutul de Endocrinologie, la conducerea căruia se afla prof. C.I. Parhon.

S-a aflat la conducerea Institutului de Gerontologie şi Geriatrie din Bucureşti (primul din lume) încă de la înfiinţarea acestuia, din 1952 şi până în 1988. Activitatea Anei Aslan în domeniul gerontologiei a recomandat-o ca un deschizător de drumuri în acest domeniu.

Printre numeroasele distincţii deţinute de Ana Aslan, enumerăm: comandant al ordinului Meritto della republica Italia, Crucea de Merit Germania, medalia „Augusto Pinaud”, Venezuela, Cavaler al Noii Europe, Italia, Premiul Internaţional „Eva”, Italia, Comandor al Ordinului Orange Nassau, Olanda, premiul internaţional şi Medalia „Leon Bernard” decernate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru contribuţia adusă în gerontologie şi geriatrie.

Cercetările asupra procainei

Marea descoperire a Anei Aslan a fost demonstrarea proprietăţilor antiîmbătrânire ale procainei. Anestezic din familia aminoesterilor, procaina a fost sintetizată în 1904 de Alfred Einhorn, iar clorhidratul de procaină a fost comercializat sub numele de Novocaină. În 1949, Ana Aslan a pus în evidenţă faptul că procaina aduce îmbunătăţiri în tulburările distrofice legate de vârstă şi în problemele reumatologice. Împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, Ana Aslan a creat medicamentul Gerovital H3, care are ca substanţă de bază procaină (2%), plus acid benzoic (0,12%), metabisulfit de potasiu (0,10%) şi fosfat disodic (0,01%). Omologat de Ministerul Sănătăţii în 1957, în urma unui studiu efectuat pe 7.600 de pacienţi, tratamentul cu Gerovital H3 este recomandat în geriatrie datorită stimulării regenerării ţesuturilor şi pentru efectul benefic în procesele metabolice. Medicamentul se administrează intramuscular (sau oral), de obicei într-o cură de patru săptămâni (de trei ori pe săptămână). După o pauză de două până la patru săptămâni, tratamentul se reia. Schema de tratament este însă individualizată, în funcţie de problemele fiecărui pacient. Studiile au atătat că terapia cu acest preparat încetineşte îmbătrânirea cu 40%. După tratamentul cu procaină, se pot observa îmbunătăţiri precum scăderea nivelului colesterolului „rău”, îmbunătăţirea aspectului pielii (textură mai catifelată şi riduri diminuate), creşterea puterii musculare, regenerarea părului, inclusiv în zonele cu chelie, normalizarea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea memoriei. De asemenea, tratamentul dă rezultate în nevralgii, spasme musculare, boala Parkinson, artroze, osteoporoză, psoriazis şi vitiligo.

Printre personalităţile internaţionale care au beneficiat de tratamentul creat de Ana Aslan se numără Salvador Dali, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Pablo Picasso, John F. Kennedy.

Foto: Wikipedia, http://www.worldrecordacademy.org/

Written By
More from Renate Daily

Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou

Perioada de trecere dintre ani este asociată şi cu numeroase tradiţii pe...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *