Jacqueline Kennedy, cea mai iubită Primă Doamnă a Americii

Martoră a multor drame, una dintre ele fiind asasinarea soţului său, John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy s-a remarcat prin eleganţa şi graţia sa.  

Jacqueline Lee Bouvier s-a născut la 28 iulie 1929 în Southampton, New York, în familia unui broker bogat cu descendenţă franceză. Încă de mică a fost pasionată de călărie, literatură şi pictură. Avea 10 ani când părinţii săi au divorţat, moment în care s-a închis în sine.

Jacqueline Bouvier, 1935.
Foto: David Berne, John F. Kennedy Presidential Library and Museum

În 1949, s-a înscris la un program care i-a permis să studieze timp de un an în Franța. A învățat limba franceză la Universitatea din Grenoble, după care și-a continuat studiile la Sorbona, Paris. Întoarsă în SUA, Jackie a lucrat, din 1951 la publicaţia Washington Times-Herald, ca reporter-fotograf, calitate în care a acoperit Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a Angliei.

Căsătoria cu John F. Kennedy

În 1953 s-a căsătorit cu John F. Kennedy, viitorul președinte al SUA. După o ceremonie fastuoasă şi după luna de miere petrecută la Acapulco, cuplul s-a instalat la Washington. Jackie şi-a reluat studiile şi a descoperit lumea dură a politicii. A suportat infidelităţile soţului său (este de notorietate relaţia acestuia cu Marilyn Monroe), care pe atunci era senator.

Jackie, în ziua nunţii. Foto: jfklibrary.org

În 1957 s-a născut fiica lor, Caroline, naştere considerată miracol, mai ales după ce Jacqueline a suferit un avort şi a mai avut o fetiţă care a murit la naştere.

În ianuarie 1960, JFK și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Statelor Unite. După ce și-a însoțit soțul în călătoriile sale de campanie electorală, Jacqueline a fost nevoită să stea acasă pentru că era însărcinată. În timp ce John Fitzgerald Kennedy, tocmai fusese ales al 35-lea președinte al Statelor Unite, ea l-a adus pe lume pe fiul lor JFK Jr., în 1960.

A adus bunul gust la Casa Albă

Înainte, dar mai ales după instalarea sa la Casa Albă, Jacqueline Kennedy s-a remarcat prin eleganţa sa şi se spune că a lansat stilul american casual chic. Îi admira în special pe Givenchy, Chanel și Dior, însă administraţia americană considera prea scumpe creaţiile acestora.

Oleg Cassini, stilistul ei, a proiectat pentru ea peste 300 de piese vestimentare în perioada în care a fost Primă Doamnă.

Familia Kennedy în 1962. Foto: Presidential Library and Museum, Boston.

Deși a declarat în momentul alegerii soțului ei ca președinte că prioritățile ei sunt cei doi copii și intimitatea familiei, Jacqueline s-a implicat în numeroase activătăți publice, îndeplinindu-și cu succes rolul de Primă Doamnă. S-a remarcat prin bunul gust. A redecorat multe dintre încăperile de la Casa Albă, iar preferința pentru stilul francez și-a lăsat amprenta asupra multor decorațiuni pe care le-a ales. A condus numeroase acțiuni sociale și culturale și a scris multe dintre discursurile soțului ei.  

Dramele care au marcat-o

În anul 1963, Jacqueline năştea prematur al treilea copil al cuplului, un băiat pe nume Patrick. Din cauza naşterii premature, plămânii copilului nu erau bine dezvoltaţi, motiv pentru care a trăit numai două zile. Prima Doamnă a avut apoi rare apariţii în public.

Ziua asasinătii lui JFK. Foto: Wikipedia

Pe 22 noiembrie 1963 şi-a însoţit soţul într-o călătorie; a fost ziua fatidică a asasinării John F. Kennedy, dramă petrecută în Dallas, Texas, când amândoi cătătoreau într-o maşină decapotabilă.

Căsătoria cu Onassis

În octombrie 1968, Jackie îi spune „Da!” magnatului Aristotel Onassis, nunta lor având loc pe insula lui, Skorpios, un adevărat paradis terestru, proprietate a grecului. Jackie şi-a împărţit viaţa între Grecia şi New York, și a revenit la vechea sa iubire, jurnalismul.

În 1994, a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin și a murit la scurt timp. A fost îngropată în Cimitirul Național Arlington, alături de John F. Kennedy.

Foto: jfklibrary.org, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Animale în slujba sănătății. Cum ajută câinii, pisicile şi delfinii în depistarea şi tratarea bolilor

Pe lângă faptul că sunt adevărați prieteni ai omului, animalele pot fi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *