Floarea-cadavru, planta fascinantă, dar cu miros respingător

Există numeroase plante interesante, iar floarea-cadavru este una dintre ele. Este rară şi poate fi văzută şi…mirosită în câteva grădini botanice din lume. Înflorirea acestei flori este un eveniment interesant.

Floarea-cadavru (Amorphophallus titanum) sau Titan arum (ori falus de titan, după aspectul ei) este o plantă tropicală din familia Araceae şi a fost descoperită în 1878 de un botanist italian, Odoardi Beccari, în timpul unei expediții pe insula Sumatra din Indonezia. Acesta a trimis seminţele şi bulbul plantei la o grădină botanică din Londra. Deşi este endemică din Sumatra, planta poate fi văzută şi în diverse grădini botanice din lume – din Belgia, SUA sau Franţa.

Numele sub care este cunoscută are legătură cu faptul că emană un miros pregnant de cadavru în putrefacție, pentru a-şi atrage polenizatorii. Este polenizată de insecte de cadavre precum cele de genul Diamesus și Creophilius. Mirosul este produs de compuşi precum diaminele putresceină și cadaverină.

Înfloreşte foarte rar

Înflorirea acestei plante este un eveniment foarte rar, imprevizibil, care se produce, de regulă, la un interval cuprins între 5 şi 10 ani. În momentul în care se deschide, floarea poate avea înălţimea de peste 1,8 metri şi diametrul de 1,2 metri. De altfel, este una dintre cele mai mari flori din lume.

Rămâne înflorită doar 24 de ore, cel mult 48-72 de ore. Datorită pistilului galben, poate atinge înălţimea de 2 metri. Înflorirea este un adevărat spectacol la grădinile botanice, unde oamenii se strâng în număr mare pentru a o vedea în momentul în care înfloreşte. De atfel, floarea-cadavru este considerată un adevărat star rock în lumea vegetală.

Plăcerea admirării ei este “umbrită” de mirosul pestilenţial pe care îl emană.

Foto: Wikipedia

Floarea-cadavru este o plantă ameninţată cu dispariţia, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). În prezent, sunt mai puţin de 1.000 de astfel de plante în mediul lor natural.

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Cel mai important detaliu de care trebuie să ţii cont când îţi cumperi un telefon mobil

SAR (Specific Absorption Rate) sau rata specifică de absorbţie este o unitate...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *