Locul în care oamenii şi crocodilii trăiesc în armonie

Crocodilii sunt animale de care nu ai vrea să te apropii, nu-i aşa? Ştiai că există un loc în lume unde oamenii nu numai că trăiesc fără frica acestora, dar îi şi consideră sacri?

Crocodilii ne inspiră teamă şi cu greu am accepta ideea de a ne apropia de ei. În Bazoule, o localitate din Burkina Faso, Africa, nu este ceva neobişnuit să vezi un om care stă pe un crocodil. Localnicii (Mossi) nu au nicio problemă să trăiască alături de crocodili şi niciunul dintre săteni nu a fost vreodată rănit de aceste animale. Totuşi, este bine de ştiut că este vorba despe crocodilul de deşert (Crocodylus suchus), nu cel de Nil, renumit pentru agresivitatea sa, potrivit Amusing Planet.

Sătenii le-au dedicat un festival anual

Bazoule, care se află la aproximativ 30 km de capitala Ouagadougou, este considerat locul „crocodililor sacri”. Potrivit unei legende locale, crocodilii au căzut din cer alături de ploaie, acum peste 500 de ani. Pe atunci, oamenii sufereau din cauza secetei, iar crocodilii le-ar fi indicat locul în care se afla apa, fără să îi atace. De aceea, localnicii organizează un festival dedicat crocodililor, numit Kom-Lakré. Mai mult, când un crocodil moare, acesta este înmormântat la fel ca un om.

În ziua festivalului, oamenii vin cu ofrande pentru crocodili, de obicei cu pui, pentru a le cere acestora să le îndeplinească dorinţele legate de sănătate, noroc, bani. De asemenea, crocodilii sunt consideraţi de localnici creaturi mistice, iar bătrânii chiar se pricep să le interpreteze sunetele.

Neobişnuita legătură dintre oameni şi crocodili a scos din anonimat localitatea Bazoule şi mulţi oameni vin să privească de departe cât de bine se înţeleg.

Este bine de ştiut că nu este singurul loc de acest fel. Oamenii din Paga, un mic sat din Ghana, sunt, de asemenea, faimoși pentru că se scaldă într-o apă din apropiere cu peste 100 de crocodili. Localnicii susțin că nimeni din sat nu a fost ucis vreodată de animalul feroce.

@drenate

Foto: Marco Schmidt/Wikimedia

Written By
More from Renate Daily

Sânzienele sau Drăgaica, sărbătoarea magică a verii. Tradiţii şi obiceiuri

Pe 24 iunie, sunt celebrate Sânzienele, moment care coincide cu pomenirea nașterii...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *