De ce casa lui Moș Crăciun este în Laponia și nu în altă parte?

Ştim din copilărie că Moş Crăciun vine din Laponia, regiune din partea de nord a Finlandei. Rovaniemi, capitala Laponiei, are statut oficial de oraş natal al lui Moş Crăciun.  

Ca oricine, şi Moş Crăciun trebuia să aibă o casă nu-i aşa? În trecut se ştia că vine de la Polul Nord, iar din 1980, locul său de origine a fost stabilit cu exactitate: Laponia.

În 1927, un prezentator de radio finlandez, Markus Rautio, care găzduia o emisiune pentru copii, povestea cum Bătrânul cu barbă albă a ajuns cu sania sa trasă de reni şi cu spiriduşii săi pe muntele Korvatunturi (Muntele Ureche) din Laponia. Acest munte are aspectul unui cap cu două urechi uriaşe, iar potrivit legendei, l-ar fi ajutat pe Moş Crăciun să audă şoaptele copiilor de pretutindeni, purtate de vânt.

Strategie de marketing

În anii 1980, Oficiul de Turism din Finlanda a dezvoltat o strategie de marketing pentru a aduce cât mai mulţi oameni în Laponia. Cu toate că este o regiune minunată, cu tradiţii şi peisaje superbe, Laponia nu era renumită din punct de vedere turistic până atunci, informează caminteresse.fr. Situaţia s-a schimbat însă când statul finlandez a decis să facă din Rovaniemi, capitala Laponiei, casa lui Moș Crăciun. În 2010, Rovaniemi a primit statutul de oraș natal al lui Moș Crăciun.  

Rovaniemi, casa lui Moş Crăciun. Foto: Pixabay

Reconstrucția acestei localităţi a început după cel de-al Doilea Război Mondial, când a fost distrusă aproape în totalitate.

În 1950, Eleanor Roosevelt, soția președintelui american Franklin D. Roosevelt, a ajuns în Rovaniemi pentru a participa la procesul de reconstrucție. Și cum dorea să viziteze Cercul Arctic, autoritățile din Rovaniemi au decis să construiască o cabană la opt kilometri nord de oraș. Această cabană a marcat nașterea localității lui Moș Crăciun.

Astfel, Rovaniemi a devenit cea mai importantă atracție din Laponia, aici existând zeci de activități aflate la dispoziția turiştilor. Cea mai aglomerată perioadă a anului este cea din timpul Sărbătorilor de iarnă, când oamenii vor să trăiască magia de sezon chiar în ținutul lui Moș Crăciun. În această perioadă, Rovaniemi se transformă într-un adevărat spectacol de lumini. Este o atmosferă de poveste, completată de săniile trase de reni și de brazii frumos împodobiți.

@drenate, foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Boli numite după medicii care le-au descoperit

Multe boli poartă numele celor care le-au identificat şi descris prima dată,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *