Povestea caselor cu „ochi” din Sibiu

Dacă te-ai plimbat în centrul sau în cartierele vechi din Sibiu, probabil ai remarcat interesantele case cu „ochi”. Este un detaliu inedit, care pare că veghează din toate direcţiile asupra vechiului burg medieval, fiind şi una dintre atracţiile turistice ale Sibiului.

În zone precum Piaţa Mare şi Piaţa Mică din centrul istoric al Sibiului, pot fi observate numeroase case cu „ochi”. Sunt un fel de marcă înregistrată, un detaliu arhitectural care face ca Sibiul să mai fie cunoscut şi ca „oraşul cu ochi” sau „oraşul care nu doarme niciodată”.

Aceşti „ochi” sunt, de fapt, lucarne, un element arhitectural specific perioadei medievale. Lucarnele sunt mici ferestre amenajate pe acoperiş cu scopul aerisirii şi luminării podurilor.

Cu toate că astfel de ferestre întâlnim şi pe casele din alte oraşe medievale precum Sighişoara sau Braşov, cele din Sibiu sunt unice prin forma lor.  

Casă cu ochi din Piaţa Mare din Sibiu. Foto: Wikipedia

Cu toate că primele astfel de detalii arhitecturale au apărut în secolul al XV-lea, cele mai multe lucarne au fost construite în secolul al XIX-lea. 

Sibiul este unul dintre puţinele locuri din ţară unde s-au păstrat aceste guri de aerisire distinctive. Lucarnele erau necesare şi din punct de vedere practic. Oamenii obişnuiau să păstreze în poduri alimente, precum şi diverse obiecte, iar lucarnele erau o bună modalitate de ventilare.

Ferestrele de pe acoperiş erau făcute din lemn îndoit şi se zideau astfel încât să se obţină interesantele forme de ochi.  

Nu au fost construite pentru urmărire

Aşadar, cu toate că scopul lor era unul cât se poate de practic, unii credeau că aceşti „ochi” au fost construiţi pentru a-i urmări pe oameni. De exemplu, pe vremea regimului Ceauşescu, acest detaliu le dădea oamenilor impresia că sunt urmăriţi şi că trebuie să aibă grijă cum se poartă, informează Atlas Obsura.

În 2017, ochii au devenit un simbol al luptei anticorupție a României, fiind folosiți de organizația „Vă vedem din Sibiu” („We see you from Sibiu”).

@drenate; Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Drumul Mătăsii – când a apărut şi pe unde trecea

Faimosul Drum al Mătăsii este una dintre cele mai cunoscute rute comerciale...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *