De ce este căscatul contagios?

Îţi vine să caşti imediat după ce vezi o persoană care face acelaşi lucru? Nu eşti singurul! Jumătate dintre adulţi au acest obicei. Oamenii de ştiinţă au realizat mai multe studii pentru a afla factorii care determină apariţia căscatului.  

Nu este nicio noutate că a căsca este un obicei contagios. Au fost avansate mai multe ipoteze ale declanşării căscatului molipsitor, printre care empatia, oboseala şi nivelul de energie. Un studiu al specialiştilor de la Universitatea Duke a identificat şi un alt factor asociat cu acest obicei, potrivit psychologytoday.com.

 Căscatul contagios este un fenomen observat mai ales la oameni şi la cimpanzei, iar acest gest se produce când auzim, vedem sau ne gândim la căscat. Chiar şi în timp ce citeşti acest articol este posibil să îţi vină să caşti, nu-i aşa?

Studiile au arătat că unii oameni sunt mai susceptibili să se molipsească de căscat decât alţii.

Căscatul spontan apare când suntem obosiţi sau plictisiţi. Spre deosebire de căscatul spontan, care poate fi observat chiar şi în uter, căscatul contagios se manifestă începând din copilărie. Studiul specialiştilor de la Universitatea Duke a avut ca scop aflarea factorilor care determină o persoană să fie susceptibilă căscatului contagios.

În cadrul studiului, participanţii au căscat, în medie, între 0 şi 15 minute în timp ce au vizionat un videoclip de trei minute în care erau prezentaţi oameni căscând. Dintre cele 328 de persoane studiate, 222 au căscat prin molipsire cel puţin o dată. Spre deosebire de studiile anterioare, cercetătorii de la Universitatea Duke nu au găsit o legătură puternică între căscatul contagios şi empatie, inteligenţă sau momentul zilei. Singurul factor independent care a influenţat semnificativ căscatul contagios a fost vârsta: cu cât persoanele aveau o vârstă mai înaintată, cu atât căscau mai puţin prin molipsire. Cu toate acestea, vârsta a explicat doar 8% din variabilitatea în raspunsul la căscatul molipsitor.

„Vârsta a fost cel mai important predictor în ceea ce priveşte căscatul contagios, dar, cu toate acestea, vârsta nu a fost atât de importantă”, a explicat Elizabeth Cirulli, unul dintre specialiştii care au realizat studiul.

O altă cercetare realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham a descoperit că o parte primitivă a creierului uman este responsabilă de declanşarea căscatului contagios.

Foto: https://pixabay.com/

Sursa text:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201403/why-is-yawning-so-contagious

Written By
More from Renate Daily

Aplicaţie mobilă gratuită pentru victimele violenţei domestice

Fundația Vodafone România lansează aplicația Bright Sky Ro, un instrument digital gratuit...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *