Adevăratul motiv pentru care nu excelezi la matematică

De ce unele persoane nu se simt în largul lor atunci când văd o ecuaţie simplă, iar altele jonglează cu numerele ca şi când ar fi o joacă de copil? Un studiu pare să fi găsit răspunsul.

Se estimează că 1 din oameni nu se pricepe la matematică. Printre cauzele implicate se amintesc frecvent metodele de predare nepotrivite, anxietatea numerică şi unele tulburări cognitive precum discalculia.

O chestiune de neurotransmiţători

Un nou studiu, publicat în revista PLOS Biology, oferă o altă explicație: chimia creierului nostru pare a avea legătură cu performanţa matematică. Mai precis, se crede că doi neurotransmițători esențiali – GABA și glutamatul – joacă un rol direct în confortul nostru (sau lipsa acestuia) cu matematica.

GABA (acidul gamma-aminobutiric) este un neurotransmițător inhibitor. Încetinește activitatea neuronală, favorizează calmul și reduce stresul. Glutamatul, pe de altă parte, este un neurotransmițător excitator: stimulează conexiunile și stimulează activitatea creierului. Echilibrul dintre cele două este crucial pentru învățare, concentrare și memorie, informează sciencepost.fr.

Ce a arătat studiul

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii de la Universităţile Surrey, Oxford şi Swansea au monitorizat 255 de elevi şi studenţi. Fiecare participant a susținut teste de matematică la două momente diferite, la aproximativ 18 luni distanță. Între timp, activitatea lor cerebrală a fost analizată folosind imagini, concentrându-se pe o zonă cheie a creierului: şanţul intraparietal stâng, cunoscut pentru rolul său în procesarea numerică. Scopul a fost să se afle dacă există o legătură între concentraţia de neurotransmiţători în această regiune şi priceperea la matematică şi cum evoluează această legătură odată cu vârsta.

Rezultatele au arătat că elevii mai tineri cu cele mai crescute niveluri de GABA în respectiva regiune a creierului au avut cele mai bune rezultate la matematică. În schimb, la elevii mai mari s-a observat că au excelat la matematică cei care au avut cel mai mare nivel de glutamat. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul pare să treacă de la un mod „calm” (GABA) la un mod „stimulat” (glutamat) pentru a optimiza învățarea matematică.

Cu alte cuvinte, performanța la matematică depinde nu numai de motivația ta sau de profesorul tău… ci și de un echilibru neurochimic subtil în plină evoluție.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

De ce este 7 considerat număr norocos?

Din cele mai vechi timpuri, 7 a fost considerat un număr special,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *