Anglia, Marea Britanie şi Regatul Unit: trei nume care nu trebuie confundate

Ai folosit vreodată termenii Anglia, Marea Britanie sau Regatul Unit la întâmplare? Cu toate acestea, termenii fac referire la aspecte diferite. Adesea, confuzia apare când este vorba de Marea Britanie şi Regatul Unit, ceea ce are legătură complexitatea istoriei şi cu geografiei acestor teritorii.

Anglia, Marea Britanie şi Regatul Unit nu sunt termeni sinonimi. Să îi luăm pe rând!

Anglia este o țară, ca Franța, Italia sau Germania. Este un teritoriu care formează o națiune, oamenii născuți acolo având națcetăţenia engleză.

Marea Britanie și Regatul Unite, confuzie frecventă

Marea Britanie este insula care include Anglia, Scoția și Țara Galilor. Regatul Unit este o colecție de națiuni, care include Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Aceste state au fiecare propria capitală regională, și anume, în ordine, Londra, Edinburgh, Cardiff și, respectiv, Belfast. Cetăţenii din Regat au cetăţenie britanică şi deţin acelaşi paşaport.

Pentru a fi mai explicit, numele său exact sau versiunea lungă este Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Toate națiunile regatului au același șef de stat, Regele Charles al III-lea, dar și același prim-ministru și un sistem monetar comun. Fiecare dintre aceste naţiuni are un grad diferit de autonomie administrativă şi politică, toate aflându-se sub acelaşi guvern central şi sub monarhia britanică. Cu toate acestea, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord nu sunt considerate naţiuni suverane. Astfel, nu pot declara război sau negocia tratate internaţionale.

Din 1801 şi până în 1922, Regatul Unit a inclus întreaga Irlandă. În urma revoluţiei irlandeze, insula a fost împărţită în două regiuni – Statul Liber Irlandez, care s-a autoguvernat şi a devenit apoi Republica Irlanda, şi Irlanda de Nord, controlată în continuare de Anglia.

Regatul Unit este şi stat membru al Commonwealth sau Comunitatea Naţiunilor,  organizație interguvernamentală formată din mai multe state membre independente, dintre care majoritatea au făcut parte iniţial din Imperiul Britanic.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Cele mai citite cărţi în 2020 de la Curtea Veche Publishing. Lecturi pentru 2021

După ce de-a lungul anului 2020 cititorii editurii Curtea Veche au cumpărat...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *