După asasinarea Romanovilor de către bolşevici, au apărut diverse zvonuri legate de posibila supravieţuire a unora dintre membrii familiei imperiale. De exemplu, s-a spus că prinţesa Anastasia nu ar fost asasinată alături de familia sa, ceea ce a aprins imaginaţia unor impostare, cea mai cunoscută dintre ele fiind Anna Anderson.
Aflaţi la conducerea Rusiei mai bine de trei secole, Romanovii au fost înlăturaţi de la putere în urma Revoluţiei din 1917. Pe 17 iulie 1918, bolşevicii i-au asasinat pe ţarul Nicolae al II-lea şi pe membrii familiei sale în Casa Ipatiev din Ekaterinburg. Alături de ţar se aflau ţarina Alexandra Feodorovna şi cei cinci copii ai lor: prinţul Alexei şi prinţesele Olga, Tatiana, Anastasia şi Maria.
Abia în 1991, într-o groapă comună din apropierea oraşului au fost găsite mai multe schelete, testele ADN arătănd că acestea aparţineau ţarului, soţiei şi trei dintre fiice. A apărut teoria potrivit căreia Alexei şi Anastasia ar fi scăpat cu viaţă. Astfel au apărut aşa-zise supravieţuitoare care au pretins că sunt nimeni altcineva decât Anastasia Romanova. Povestea Annei Anderson este de notorietate.
Cine era în realitate Anna Anderson
În februarie 1920, la Berlin, o femeie a încercat să se sinucidă aruncându-se în apa plină de sloiuri de gheaţă dintr-un canal al oraşului. Un poliţist, martor al scenei, a reuşit să o salveze, femeia fiind dusă la spital. Nu avea acte asupra sa şi refuza să spună cum se numeşte. Peste ceva timp, a fost dusă la un azil din Dalldorf. Aici, i s-a dat numele Dra. Necunoscută (Fräulein Unbekannt). Apoi, a folosit numele Ceaikovski, după care Anderson. Peste ceva timp, în 1922, a declarat că este Marea Ducesă Anastasia a Rusiei, fiica cea mică a țarului Nicolae al II-lea, despre care se ştia că a fost ucisă împreună cu familia sa de revoluţionarii bolşevici în 1918.
Povestea sa a ajuns şi la urechile urmaşilor familiei imperiale, care au declarat că aceasta este o impostoare. Anna Anderson nu vorbea decât germana, pe care adevărata Anastasia nu o cunoştea. În 1927, o anchetă privată plătită de fratele Țarinei, ducele de Hesse, a dezvăluit că Anne Anderson era, în realitate, Franziska Schanzkowska, o muncitoare poloneză cu probleme mintale.
Povestea sa a fost făcută publică şi mulţi au fost fascinaţi de soarta ei. Mai mult, unii emigranţi ruşi din Occident au ajutat-o financiar.
În 1984, Anna s-a stins din viaţă. Cu ajutorul unui test ADN s-au comparat profilul ei genetic cu cel al strănepotului țarinei, prințul Filip, negăsindu-se nicio legătură de familie între ei. În anii 1970, un tribunal german a stabilit că Anne Anderson este o impostoare.
Totuşi, enigma moştenitoarei Romanovilor nu s-a oprit aici. Au apărut şi alte impostoare care şi-au însuşit identitatea Anastasiei, au fost scrise cărţi şi s-au realizat filme cu acest subiect.
Citeşte şi: Destinul trist al Romanovilor. Ce s-a întâmplat cu Anastasia?
Foto: lidenz.com, Wikipedia