Blugii: de la salopetă de muncă la pantaloni la modă

Practici sau utili, blugii par că nu se vor demoda niciodată. Transformaţi în afacere de Levi Strauss şi Jacob Davis, blugii sunt articolul vestimentar preferat de oamenii din toate categoriile sociale. James Dean i-a purtat cu mândrie în „Rebel fără cauză”, iar în prezent, cei mai mulţi dintre noi avem măcar o pereche de blugi în dulapul de haine.

Celebrii pantaloni albaștri sunt confecționați din denim, un material cu o istorie controversată. Ei erau purtați, la început, mai ales de marinari, care aveau nevoie de haine confecționate din materiale rezistente, precum denimul, pentru muncile de pe vas. Numele „denim” vine de la materialul franțuzesc serge de Nîmes (serge-țesătură cu cusături pe diagonală, iar Nîmes este un oraș din Franța). De asemenea, numele „blugi” are legătură cu „blue de Gȇnes”, adică albastru de Genova, o ţesătură din lână şi bumbac.

Blugii, aşa cum îi cunoaştem în zilele noastre, au fost popularizaţi în America. Părintele lor este considerat Levi (Loeb) Strauss, un german din Bavaria, care a ajuns în America în anul 1847. El a adus în această țară blugii, pe care a început să îi comercializeze. Întâlnirea cu croitorul Jacob Davis a avut  o mare însemnătate. Pe 20 mai 1873, cei doi au patentat capsele, această zi devenind și ziua de naștere a blugilor. Firma celor doi, Levi Strauss & Co., a fost prima care avea autorizația de a produce blugi cu capse. Aceşti pantaloni au cunoscut diverse îmbunătățiri de-a lungul timpului, iar din 1920, au devenit foarte populari în SUA. La început, blugii erau hainele preferate ale muncitorilor, minerilor și cowboy-ilor, dar treptat, au devenit sursă de inspiraţie şi pentru creatorii de modă. Astfel, dacă până în 1950, blugii, care se numeau, de fapt, overall (salopetă), erau mai degrabă echipament de lucru, după această dată, ei au devenit la modă în rândul tinerilor, care au început să îi poarte tot mai des.

Popularizaţi de James Dean şi Marlon Brando

După cel de-al Doilea Război Mondial, blugii capătă o faimă internațională, mai ales că au fost purtați de vedete precum Elvis Presley, James Dean („Rebel fără cauză”) şi Marlon Brando. În perioada hippie (1960-1970), blugii au devenit unul dintre obiectele vestimentare preferate ale tinerilor care protestau împotriva războiulului din Vietnam. Cu toate că în unele ţări erau considerați un semn al „depravării occidentale”, blugii, deși comercializați la prețuri mari, erau din ce în ce mai căutați. În 1970, apar și blugii prespălați, care au avut un mare succes.

Multe fermoare de la blugi au inițialele YKK, care provin de la „Yoshida Kogyo Kabushikikaisha”, numele japonez al „Yoshida Company Limited”. Aceasta a fost înființată în 1934 de Tadao Yoshida, un fabricant de fermoare.

Există mai multe modele de blugi: drepți, evazați, cu talie joasă sau înaltă, skinny, ripped jeans (cu aspect uzat), acid jeans (decolorați), mom, boyfriend etc.

Dacă vrei să nu îţi scoţi în evidenţă posteriorul, alege-i pe cei drepţi, iar dacă ai burta mare, ţi se potrivesc cei cu talie înaltă. Blugii cu talie joasă „stau” bine pe cei care au abdomenul perfect.

 Foto: pixabay

Written By
More from Renate Daily

Ce reprezintă Omul Vitruvian, celebrul desen al lui Leonardo da Vinci?

Realizat în anul 1490, desenul Omul Vitruvian redă un bărbat în două...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *