Țara noastră are numeroase locuri interesante, iar unul dintre ele este Biserica fortificată din Biertan, din județul Sibiu. Până în 1868, aici a existat un fel de „carceră” maritală, unde cuplurile aflate în prag de divorţ erau închise câteva săptămâni. Metoda a fost eficientă: doar un singur divorţ a avut loc în aproape 300 de ani.
Inclusă din 1993 pe lista monumentelor din patrimoniul UNESCO, biserica fortificată din Biertan este unul dintre obiectivele culturale și turistice din țara noastră. A fost ridicată în perioada 1490 şi 1520, pe colina din centrul satului.
Este un complex arhitectural medieval, care include biserica și centura de fortificații. În partea centrală se află biserica, o construcție monumentală. A fost construită în stil gotic târziu, cu influenţe renascentiste, având aspectul unei biserici-hală. Se remarcă altarul poliptic al bisericii, cel mai mare din ţară, cu panouri pictate.
„Carcera” care a ajutat cuplurile să se împace
În partea de est a bisericii din Biertan se află o „carceră” sau închisoarea împăcării, care a funcționat până în anul 1868. În trecut, cuplurile care nu se mai înţelegeau și se certau erau închise aici mai multe săptămâni pentru a-şi rezolva problemele, evitând astfel divorţul. În tot acest timp, soţul şi soţia erau nevoiţi să comunice şi să îşi împartă totul. Camera era mică și avea doar o masă, un pat, o singură farfurie, un tacâm, o singură cană pentru apă, o pernă şi o pătură. Cele mai multe cupluri care ajungea aici ieșeau împăcate. În aproape 300 de ani, doar o singură pereche ar fi rămas neclintită în decizia de a se despărți.
„Motivul pentru care cuplurile rămâneau împreună nu cred că era dragostea. Motivul era să muncească şi să supravieţuiască”, a declarat preotul Ulf Ziegler reporterilor BBC care au realizat un reportaj despre acest loc. „Dacă soţii erau închişi în carceră pentru şase săptămâni era foarte greu pentru ei să aibă destulă mâncare pentru anul următor, aşa că exista presiunea de a ieşi afară şi de a continua să muncească împreună”.
Această cameră inedită a fost amenajată ca muzeu şi poate fi vizitată.
@drenate. Foto: Wikipedia