Catedrala Notre Dame din Paris s-a redeschis. Povestea clădirii-monument

Adevărat simbol al Parisului, catedrala Notre Dame a fost cuprinsă de un incendiu devastator în 2019. După ani de restaurare, porţile catedralei s-au redeschis sâmbătă, 7 decembrie 2024, în prezenţa a aproximativ 40 de şefi de state de guverne, printre care Emmanuel Macron și Donald Trump.

Construită între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, catedrala Notre Dame reflectă momente importante din istoria Franţei. De acest loc se leagă numeroase evenimente istorice şi politice. Aici a fost beatificată Ioana d’Arc, iar Napoleon a fost încoronat împărat al Franţei în 1804.

Foto: Wikipedia

Catedrala Notre Dame se află în partea de est a insulei Île de la Cité, leagănul antic al Parisului. În 1160, episcopul Maurice de Sully a decis să construiască aici o catedrală care să uimească întreaga creştinătate. Regele Ludovic al VII-lea i-a susţinut iniţiativa, iar construcţia catedralei a fost un efort comun între Biserică, persoanele importante ale oraşului şi oamenii de rând: unii dintre ei şi-au oferit priceperea, alţii munca sau banii.

Catedrala a fost dedicată Fecioarei Maria. Există 32 de reprezentări ai Fecioarei în interiorul clădirii – sculpturi, picturi şi vitralii.  

Foto: Wikipedia

În 1163 a început construcţia propriu-zisă, care a durat până în 1250, după care au urmat şi alte îmbunătăţiri şi restaurări. Construcţia acestei catedrale în stil gotic a implicat un efort de proporţii, efectuându-se în timpul mai multor suverani francezi: Ludovic al VII-lea, Philippe Auguste, Ludovic al VIII-lea şi Ludovic al IX-lea.

Înainte să fie finalizată, catedrala a devenit locul de celebrare a marilor evenimente naţionale.

La intrarea în catedrală, se remarcă cele trei porţi mari cu ornamentate bogate, simboluri ale goticului târziu, deasupra lor aflându-se statui ale regilor Iudeei şi ai Israelului. Poarta din stânga este dedicată Fecioarei Maria, cea din centru Judecăţii de Apoi, iar cea din dreapta Sfintei Ana.

Faţada din partea estică este susţinută de pilonii „zburători”, iar faţadele de la nord, sud şi vest sunt decorate cu trei rozete mari. Rozeta din partea de nord o înfăţişează pe Fecioara Maria alături de personaje din Vechiul Testament, iar rozeta de la sud îl întruchipează pe Iisus şi pe apostoli.  

În interior, zidurile se înalţă pe trei rânduri de coloane. O bucată din Crucea lui Iisus se numără printre artefactele religioase importante din catedrală. Coroana de spini a lui Iisus a fost salvată miraculos de incendiul din 2019.

În 1831, odată cu publicarea romanului de succes „Notre-Dame de Paris” de Victor Hugo, s-a readus în discuţie restaurarea catedralei.   

În 1844, în perioada regelui Ludovic-Filip, s-a decis ridicarea unei sacristii. În 1857, au fost aduse şi alte îmbunătăţiri: reconsctrucţia turlei, consolidarea unor sculpturi, construirea unei noi sacristii, refacerea vitraliilor, recondiţionarea mobilierului, a picturilor murale din capelele laterale şi reparaţia marii orgi.

Un element interesant al catedralei sunt garguii, sculpturi în relief specifice artei gotice sub forma unor mici monştri. Aceştia au fost adăugaţi între anii 1843 şi 1864; se crede că au rol protector şi că pot ţine spiritele rele la distanţă.

A renăscut după incendiul din 2019

Un episod dramatic din istoria catedralei Notre Dame este incendiul din 15 aprilie 2019, care a devastat acoperişul, turla şi pereţii superiori. Preşedintele Emmanuel Macron a lansat atunci o campanie internaţională de strângere de fonduri. Când clădirea-monument încă ardea, preşedintele Macron a promis că o va redeschide în cinci ani. La 7 decembrie 2024, acest lucru s-a întâmplat.

A fost o impresionantă muncă de restaurare. Găurile uriaşe lăsate de incendiu în bolţile tavanului au fost cu grijă reparate, iar noile blocuri de piatră asamblate redau structura iniţială. Pereţii de calcar, care sunt acum de un alb-crem strulucitor, au fost curăţaţi de murdăria acumulată atâtea secole. Pentru curăţare, au fost folosite tehnologii avansate precum straturile de latex şi gelurile speciale.

Cu toate acestea, au fost utilizate şi tehnici medievale – dulgherii au folosit topoare pentru a ciopli manual grinzile de stejar. Cu mare atenţie a fost reconstruită şi turla, care s-a prăbuşit în timpul incendiului.

Catedrala Notre Dame din Paris străluceşte din nou. Este un monument renăscut, o mândreţe naţională a francezilor şi o clădire care merită a fi admirată.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

De ce nu există şerpi în Irlanda?

Una dintre puţinele ţări în care nu există şerpi în fauna endemică...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *