Cel mai vechi castel locuit din lume are peste 1.000 de camere

În lume se estimează că există peste un milion de castele. Cele mai multe dintre acestea se află în Europa, doar în Germania existând în jur de 25.000 de castele, palate și conace.  

Cel mai mare și cel mai vechi castel locuit din lume este Windsor, localizat în comitatul Berkshire, la o distanţă de aproximativ 32 de kilometru vest de Londra. Alături de Palatul Buckingham și Palatul Holyrood din Edinburgh, face parte din reşedinţele principale ale monarhilor englezi din Casa de Windsor.

Construit de William Cuceritorul

Construcţia lui a început în 1070, la ordinele lui William Cuceritorul, şi a durat 16 ani. Iniţial, a fost o fortăreaţă, care a fost transformată într-un castel cu poziţie strategică, mai ales că se află în zona superioară a râului Tamisa.

În 1110, Henric I al Angliei a fost primul membru al familiei regale care a folosit castelul ca o reşedinţă prinicipală. De atunci, a fost reşedinţă pentru 39 de monarhi englezi, fiind în continuare reşedinţă oficială a familiei regale din Marea Britanie.

Mulţi dintre monarhii englezi au adus îmbunătăţiri sau transformări castelului. Astfel, Eduard al III-lea (aflat pe tron între 1327 şi 1377) şi-a lăsat o puternică amprentă asupra castelului, centrului curţii regale şi al guvernului său, sediul noului Ordin al Jartierei. De-a lungul timpului, au fost construite, printre altele, o galerie lungă cu vedere la Terasa de Nord, încorporată în secolul al XIX-lea Bibliotecii Regale.

Charles al II-lea (1660 – 1685) a decis ca Windsor să devină principala reşedinţă regală. Din ordinele lui, au fost modernizate apartamentele regale şi interioarele, care au fost decorate cu tapiserii şi textile scumpe. La rândul ei, regina Ana (1702 – 1714) a creat ceea ce va deveni Casa Grădinii Reginei, aflată în partea de sud.

Pentru că şi-a petrecut o mare parte a copilăriei la Windsor, regina Elisabeta a II-a a fost foarte ataşată de acest castel. În timpul îndelungatei sale domnii, şi-a petrecut cea mai mare parte a weekend-urilor private la castelul Windsor.

Un castel al superlativelor

Castelul Windsor se întinde pe o suprafaţă vastă, de 52.000 de metri pătraţi, şi are peste 1.000 de încăperi. Are, în acelaşi timp, atât caracteristicile unei fortăreţe, cât şi ale unui palat şi mic oraş. Actualul castel este rezultatul mai multor etape de construcţie, ultimele având loc în anii 1990. Printre stilurile şi elementele arhitecturale se numără cele medievale, gotice, victoriene şi cele moderne.

Printre punctele de interes din castel se numără apartamentele regale, care sunt decorate cu impresionante opere de artă aparţinând unor artişti precum Rembrandt, Rubens, Canaletto şi Van Dyck. În această parte a castelului descoperim, printre altele, salonul Waterloo, unde este celebrată anual victoria englezilor în faţa francezilor.  

Sala St. George, care este folosită adesea pentru ceremoniile importante, se remarcă prin somptuozitate. Tavanul înalt este susţinut de coloane cu decoraţiuni, iar vitraliile prezintă scene de război.

Un punct de interes sunt şi grădinile castelului. Prima grădină a fost creată în timpul domniei Regelui George al IV-lea, după care acestea au fost transformate inclusiv de Elisabeta a II-a.

Capela Sf. Gheorghe a fost construită în secolul al XIV-lea şi a fost fortificată în următoarele secole. Aproape toate cuplurile regale engleze şi-au unit destinele la această capelă. Aici a fost botezat prinţul Harry al Marii Britanii şi tot aici s-a căsătorit religios cu Meghan Markle.

Prin trecutul său bogat şi prin importanţa istorică deosebită, castelul Windsor este o adevărată comoară naţională a Angliei.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

De ce este numită Mănăstirea Voroneţ Capela Sixtină a Estului

Obiectiv cultural valoros al României, Mănăstirea Voroneţ este o adevărată mărturie artistică...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *