Coloane de bazalt impresionante

În lume există numeroase coloane de bazalt, rezultate ale activităţii vulcanice. Acestea formează peisaje interesante şi sunt o dovadă vie că natura este cel mai bun sculptor.

Coloanele de bazalt se formează în anumite condiţii. Mai exact, acestea apar ca urmare a răcirii rapide a lavei vulcanice. În multe locuri din lume, inclusiv în România există astfel de coloane de bazalt.

Racoş, Detunatele, Piatra Cioplită

În comuna Racoş din judeţul Braşov se află cele mai cunoscute coloane de bazalt din ţara noastră. Seamănă cu o orgă din piatră şi au o vechime de un milion şi jumătate de ani. Înalte de 10 – 15 metri, acestea s-au format în urma răcirii rapide a lavei vulcanice. Ultima erupţie a avut loc în cuaternar, urmele exploziei fiind încă vizibile.

Coloanele de bazalt de la Racoş. Foto: Wikipedia

Coloane de bazalt impresionante din România sunt şi în inima Munţilor Apuseni. Este vorba despre formaţiunile bazaltice cunoscute ca Detunatele. Acestea sunt perfect aliniate şi seamănă cu orga unei catedrale gotice. Detunatele s-au format în urmă cu milioane de ani, ca rezultat al solidificării lavei unei erupţii vulcanice.

Remarcabile sunt şi Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită, un adevărat monument al naturii aflat în cadrul Munţilor Perşani, care aprţin masivului Carpaţilor Orientali.

Drumul de piatră al giganţilor

Pe coastele de nord-est ale Irlandei de Nord, se află Giant’s Causeway sau Drumul de piatră al giganţilor, probabil cele mai cunoscute coloane de bazalt din lume.

Drumul de piatră al giganților – Giant’s Causeway. Foto: Unsplash

S-au format cu aproximativ 50 – 60 de milioane de ani în urmă şi alcătuiesc un peisaj aproape ireal, cu zeci de mii de coloane de bazalt care ies din mare. În urma erupţiei, scurgerea de lavă bazaltică a creat un platou vulcanic imens. Răcirea lavei a dus la apariţia unor fisuri pe verticală, iar astfel au luat naştere coloanele cunoscute ca Drumul de piatră al giganţilor.

Peştera lui Fingal

Una dintre cele mai neobişnuite peşteri din lume se află pe insula Staffa din Scoția, cunoscută în lume pentru formațiunile geologice originale. Peștera Fingal se află în partea de sud a acestei insule. Grota, care are înălțimea de 25 de metri, iar lungimea de 75 de metri, este formată din coloane de bazalt hexagonale. Structura acestei peșteri a fost dată de modul de dispunere a masei de lavă, care a fost supusă apoi procesului de eroziune.  

Peştera lui Fingal. Foto: Unsplash

Peştera lui Fingal este asemănătoare unei catedrale naturale, unde sunetele apar în urma lovirii valurilor de pereţii grotei.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Vedete care au refuzat Premiul Oscar

Deşi pare greu de crezut, nu pentru toţi actorii sau pentru cei...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *