Oraşul german München găzduieşte celebrul eveniment Oktoberfest, festival cu tradiţie, unde milioane de oameni vin pentru a se distra şi a consuma bere şi diverse produse tradiţionale germane. Pandemia a oprit temporar festivalul, care a fost însă reluat în 2022, între 17 septembrie şi 3 octombrie, fără restricţii.
Oktoberfest a devenit tradiţie din 12 octombrie 1810, când fost organizată o petrecere cu mare fast cu ocazia căsătoriei dintre prințul moștenitor al Coroanei, Ludovic I de Bavaria, și prințesa saxonă Theresa Hidlburghausen.
La petrecerea de atunci, care s-a ținut în fața porții Domeniilor Coroanei, toți locuitorii din München au fost invitați, iar sărbătoarea a ținut cinci zile și cinci nopți. La final s-a organizat și o cursă de cai, în prezența familiei regale, cu promisiunea că întrecerea se va ține și anul următor. Pentru acest eveniment a fost aleasă pajiștea Theresienwiese. Și astfel s-a născut Oktoberfest, care se traduce prin „sărbătoarea lui octombrie”, numele evenimentului fiind dat chiar de către prințesa-mireasă.
Anul următor, în 1811, pe lângă cursa de cai, s-a organizat și o sărbătoare agricolă, sub forma unei expoziții, care avea să confirme importanța agriculturii bavareze. În edițiile din deceniile următoare ale Oktoberfest, antrenul nu era la fel de viu ca în prezent. Abia în 1818 au fost amplasate chioșcuri de unde cei prezenți își puteau cumpăra bere, iar din 1896 au apărut primele braserii. Între 1939 și 1948, festivalul a fost suspendat, din cauza evenimentelor istorice (războaie).
Eveniment de amploare
Oktoberfest debutează în cel de-al treilea weekend din luna septembrie și se ține în zona din centrul metropolei bavareze, unde se amplasează 14 corturi. Acestea includ un hipodrom (loc frecventat mai ales de tineri și de vedete), Hofbräu München (este una dintre principalele atracții ale Oktoberfest, unde se dansează pe muzică tradițională bavareză), Hacker Festzelt (cort decorat cu nori și cu stele, care pune în scenă o legendă bavareză populară), Schottenhammel (cort preferat mai ales de tineri), Winzerer Fahnd’l (un loc de întâlnire al suporterilor clubului de fotbal FC Bayern München), Schützen-Festhalle (vizitatorii acestui cort au ocazia să guste din suculentul porc stropit cu bere), Kafer’s Wiens ’n-schänke (acest cort este frecventat în special de vedetele internaționale), Weinzelt (loc pentru cei care vor să bea altceva decât bere, aici vizitatorii sunt așteptați cu o însemnată selecție de vinuri), Augustiner-Bräu (este cunoscut ca unul dintre cele mai îndrăgite și frecventate corturi din cadrul Oktoberfest, având o capacitate de 10.000 de persoane) și Fischer-Vroni (destinat iubitorilor de pește). La aceste corturi se adaugă și peste 360 de magazine de suveniruri.
Berea, la loc de cinste
Oktoberfest are un adevărat ritual, care include o fastuoasă ceremonie de inaugurare, inițiată de primarul orașului München și de mascota orașului, Münchener Kindl. Primarul dă cep primului butoi cu bere, după ora 12.00.
Mai multe calești parcurg în fiecare an un traseu lung de 6 kilometri, acestea transportând butoaie cu bere din toate regiunile Germaniei, iar cortegiul festiv include și fanfare, parada vânătorilor și a soldaților îmbrăcați în uniformă de epocă. În a doua duminică a festivalului se desfășoară un concert în aer liber la care participă peste 400 de formații.
Oktoberfest este înscris în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare festival al berii din întreaga lume. În cadrul fiecărei ediții a evenimentului se consumă în jur de 7 milioane de litri de bere, aceasta fiind comercializată în cadrul a 650 de standuri. Doar șase firme și-au câștigat dreptul de a comercializa bere în cadrul acestui festival. Această băutură populară este servită la halbe de un litru. Pentru a face față cererii de bere la mese, chelnerii duc și zece halbe în același timp.
Meniul Oktoberfest este completat de pui fripți, cârnați bavarezi la grătar și zeci de viței la proțap. Se pot servi rață prăjită cu varză roșie, coaste de porc, păstrăvi, plăcinte cu miere, strudele cu mere, turte dulci, tăiței cu brânză și celebrele salate pe bază de măr.
Citeşte şi: Stelele Michelin: cum au apărut şi în ce condiţii se acordă