Holi, festivalul indian al primăverii şi al culorilor

Cunoscut şi ca Festivalul Culorilor, sărbătoarea Holi are loc în fiecare primăvară în India, precum și în Bangladesh. Oamenii aruncă între ei cu diverşi pigmenţi, fiecare culoare având anumite semnificaţii.

Sărbătoare hindusă importantă, Holi are loc în ziua cu lună plină a lunii Phalguna, care cade, de regulă, în ultima parte a lunii februarie sau în prima parte a lunii martie. Explozia de bucurie care o însoţeşte depăşeşte graniţele dintre clasele sociale sau dintre religii şi inclusiv străinii iau parte la celebrarea Holi.

Binele învinge răul

Numele acestei sărbători provine de la Holika Dahan, zeiţă malefică arsă în foc în timp ce încerca să îl ardă pe fratele său, Prahlad, un supus al lui Vişnu, unul dintre zeii principali din religia hindusă. Cu o zi înainte de ceremonia propriu-zisă, participanții la festivități aprind o efigie simbolică pentru a comemora căderea demonicei Holika. Sărbătoarea Holi este o reamintire a faptului că binele triumfă întotdeauna asupra răului, reflectând credința hindusă, care susţine că devotamentul şi credința duc la mântuire, care poate fi atinsă de toți credincioșii.

În a doua zi, cea mai cunoscută din cadrul festivalului, are loc spectacolul de culoare, Rangwali Holi. Participanții se pregătesc cu mult timp înainte, cumpărând pigmenții, iar copiii exersează aruncările. În regiunea Brajbhumi din India, sărbătorile durează 16 zile, informează National Geographic.

În întreaga țară, familiile indiene pregătesc gujiya, un produs de patiserie în formă de găluște umplut cu fructe uscate și nuci și îmbogățit cu cardamom. Există nenumărate variațiuni alte preparatului, dar cele mai comune topping-uri sunt fisticul, caju, nucă de cocos și stafide.  

De unde provine obiceiul de a arunca pigmenţi

Festivalul Holi este asociat şi cu dragostea dintre Krishna (încarnarea lui Vişnu) şi Radha. Legendele spun că obiceiul aruncării de pigmenţi are legătură cu plângerile lui Krishna. Acesta avea tenul închis, în timp ce Radha avea pielea albă. El s-a plâns mamei sale în legătură cu acest lucru, iar ea l-a sfătuit să o coloreze cu ce culoare vrea el.

Roșul, simbol al iubirii. Foto: Unsplash

Pigmenții sunt obținuți din diverse flori uscate sau pisate, iar fiecare culoare este asociată unui element din cultura indiană. Roșul este simbolul căsătoriei și al iubirii (de unde și obiceiul indiencelor căsătorite de a purta un punct roșu în frunte), galbenul este asociat cu religia și cu puterea tămăduitoare, albastrul amintește de Krishna, iar verdele este asociat recoltelor bogate.

Oamenii pun în fața caselor sau a templelor boluri cu pigmenți pe care îi vor arunca în aer pentru a le ura bun venit rudelor sau prietenilor care vin în vizită.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Țara cu mai multe piramide decât Egiptul

Este adevărat că Egiptul are multe piramide faimoase, însă această țară nu...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *