Locul unic în Europa din Sulina. Ce povești interesante are

În țara noastră există multe locuri cu povești fascinante, dar care nu sunt cunoscute sau popularizate aşa cum ar merita. De exemplu, în Sulina există un loc unic în ţară şi în Europa. Este vorba despre cimitirul maritim, un obiectiv mai puţin cunoscut, dar care este o mărturie a trecutului cosmopolit al acestei localităţi.

Oraş şi port din judeţul Tulcea, Sulina este cel mai estic punct al României. De asemenea, este şi oraşul aflat la cea mai mică altitudine medie, la doar 4 metri deasupra nivelului mării. Aici se poate ajunge numai pe calea apei, pe Dunăre sau pe Marea Neagră.

Sulina are un trecut bogat şi interesant. În secolul al XIV-lea, era locuit de piraţi, marinari şi pescari, iar în secolul al XVIII-lea, turcii au construit aici un far care să faciliteze comunicarea între Istanbul şi Principatele Danubiene. Acest far a fost folosit şi pentru filmările la celebrul serial românesc „Toate pânzele sus!”. Şi tot aici se află cabinetul de lucru al lui Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart.

Alături de farul vechi de pe malul stâng al Dunării, în Sulina mai există şi un far mai nou, pus în funcţiune în 1983.

Tot la Sulina a fost ridicat Palatul Comisiei Europene a Deltei Dunării, care este astăzi un obiectiv turistic.

Cimitirul maritim, un loc cu poveşti de altădată

Un loc mai puţin popularizat din Sulina este Cimitirul Cosmopolit sau maritim. Cimitirul Internațional din Sulina este considerat o „rezervaţie istorică”, pentru că aici îşi dorm somnul de veci înalţi funcţionari ai Comisiei Europene. De asemenea, mai este numit şi „cimitirul viu”, pentru că multe dintre mormintele de aici spun adevărate poveşti. Oamenii înmormântaţi în acest cimitir aveau diverse religii – catolici, creștin-ortodocși de rit vechi, creștini de rit nou, musulmani și evrei.

Ghiorghios Kontoguris, piratul care îşi doarme somnul de veci la Sulina

Unul dintre mormintele de aici este cel al lui Ghiorghios Kontoguris, un pirat grec născut în Kefalonia, care a trăit şi murit la Sulina. În cimitirul maritim de aici se află, de altfel, singurul mormânt din Europa al unui pirat recunoscut. Pe piatra sa funerară apare celebrul semn al piraţilor, un craniu cu două oase încrucişate. Potrivit legendelor, Kontoguris se îmbogăţise după ce a jefuit sute de nave, dar a murit sărac. S-a zvonit şi că piratul şi-ar fi îngropat comorile pe malul mării şi mulţi aventurieri au pornit în căutarea lor. Alţii au încercat să „descifreze” piatra funerară a piratului, din dorinţa de a găsi indicii preţioase. În acest sens, se obişnuieşte să se ude mormântul piratului la primele ore ale dimineţii, iar după ce piatra se usucă ar trebui să fie zărite câteva litere în relief.

Foto: europafm.ro

Kontoguris provenea dintr-o familie înstărită, dar a devenit pirat pentru a-i ajuta pe oamenii necăjiţi. El a fost destul de greu găsit pentru că se învârtea în mediile oamenilor cu stare şi nimeni nu şi-a imaginat că este pirat. Kontoguris ar fi ştiut momentele în care navele intrau şi ieşeau din port şi astfel le jefuia la ţanc, lucrurile furate oferindu-le oamenilor săraci. Kontoguris a fost executat pentru piraterie, dar s-a bucurat de faima unui haiduc.

Îndrăgostiţi în eternitate

Margaret Ann Pringle şi William Webster sunt alte persoane îngropate în Cimitirul Cosmopolit din Sulina. Se spune că ar fi trăit o poveste de iubire imposibilă, după ce părinţii lor s-au opus relaţiei. Cei doi s-au aruncat în apă, pentru a rămâne împreună pe vecie. William era un ofiţer, care şi-a luat cu el logodnica în voiaj. Nava în care ei se aflau s-a scufundat în 1868 în apele Dunării, iar trupurile lor neînsufleţite au fost înmormântate la Sulina. Îndrăgostiţi obişnuiesc să vină la mormintele lor pentru a-şi mărturisi dragostea.

Alte mormine cu poveşti

În Cimitirul Cosmopolit din Sulina se află şi statuile a două fetiţe surori îmbrăţişate, aflate deasupra unui mormânt. Monumentul a fost dedicat fiicelor unui negustor grec, care au murit împreună. Conform povestirilor locului, cea mai mică dintre ele ar fi căzut în fântână, iar cea mare a sărit să o salveze. 

Foto: romaniajournal.ro

Printre mormintele din Cimitirul din Sulina se află şi un monument închinat prinţesei Ecaterina Moruzi, nepoata domnitorului Ioan Sturza. Se spune că a fost exilată de părinţi la Sulina din cauza unei poveşti de dragoste neacceptate de ei. Ecaterina s-ar fi îndrăgostit de un ofiţer, dar, pentru că acesta a refuzat-o, prinţesa s-ar fi sinucis. Altă versiune este că Ecaterina Moruzi a ajuns la Sulina după ce o rudă de-a sa a primit o funcţie în Tulcea, apoi la Sulina. Prinţesa a murit în 1893, înecată în apele reci ale Dunării. Familia a exhumat-o şi a dus-o la Constantinopol, unde ea s-a născut, însă mormântul ei a rămas şi la Sulina.

@drenate. Foto main: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Inginerul român care a contribuit la construcţia turnului Eiffel

Simbol al Parisului, turnul Eiffel este unul dintre cele mai vizitate obiective...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *