Locuri unde femeile fac legea

Există în anumite părţi ale lumii triburi, grupuri etnice sau comunităţi izolate conduse de femei. În cadrul acestor structuri, dreptul de moştenire se transmite exclusiv pe linie feminină, după tradiţii străvechi. În China, India şi Indonezia întâlnim exemple de societăţi matriliniare, unde femeile sunt suverane.

Minangkabau, locul unde femeile au puterea deplină

Una dintre cele mai mari societăţi matriliniare din lume este comunitatea Minangkabau din vestul Sumatrei, Indonezia. Minangkabau este condusă după principiul potrivit căruia mamele au cel mai important rol în societate. Aici, femeile sunt cele care își impun punctul de vedere în treburile gospodărești, în vreme ce bărbații se dedică aspectelor politice și religioase sau spirituale. Totodată, femeile deţin dreptul de proprietate asupra pământurilor şi averilor.

Cuplu din Minangkabau

În Minangkabau, există obiceiul ca băieții să crească într-un fel de cămin (surau), aflat adesea lângă o moschee. În adolescență, ei sunt încurajați să plece în lume pentru a se maturiza, pentru ca apoi să se întoarcă. Copiii poartă numele clanului din care fac parte mamele. Familia fetei este cea care îl cere în căsătorie pe băiat. În caz de divorţ, femeia păstrează copiii.

Mosuo, regatul femeilor

În sud-vestul Chinei este întâlnit tribul Mosuo, care se remarcă prin forma de conducere matriarhală, unde linia de conducere este transmisă de la mame la fiice. Guvernul chinez a clasificat comunitatea ca făcând parte din minoritatea etnică numită Naxi, de care se diferenţiază însă prin limbaj şi obiceiuri. Tradiţiile Mosuo sunt cu atât mai interesante cu cât în unele zone din China se practică pruncuciderea când nou născutul este fată.

După ce ajung la pubertate, fetele îşi pot alege partenerul, iar cuplurile nu sunt obligate să trăiască sub acelaşi acoperiş. Aici, femeile au libertate sexuală deplină şi îşi pot alege cât de mulţi sau de puţini parteneri doresc.

Femeilor din Mosuo. Foto: Wikipedia

Femeile decid în ceea ce priveşte banii şi treburile gospodăreşti şi tot ele au drept de proprietate asupra terenurilor şi caselor. În acelaşi timp, femeile au drepturi depline asupra copiilor. Bărbaţii se ocupă cu creşterea animalelor şi cu pescuitul, Mosuo fiind o societate agrară.

Garo sau superioritatea femeii

De mii de ani, grupul etnic Garo întâlnit în unele zone din Bangladesh şi India, trăiește după reguli matriliniare. Femeia are un statut superior, fiind însăși mama-natură, potrivit convingerilor localnicilor. Ele iau deciziile politice și economice, dreptul la moștenire transmițându-se pe linie maternă. Prima fată (nokmechik) moşteneşte averea de la mamă. Băieţii părăsesc casa familiei la pubertate, fiind instruiţi într-o locuinţă specială (nokpante).

Costume tradiţionale ale oamenilor Garo. Foto: Wikipedia

De regulă, fata cea mai mare se căsătorește cu un bărbat ales de familia ei, viitorul mire fiind obligat să vină în casa fetei. În comunitățile Garo, bărbații organizează uneori revolte pentru a cere drepturi egale cu cele ale femeilor. Cultura comunităţii Garo a fost influenţată de creştinism. Se remarcă numeroasele podoabe, pe care le poartă nu numai femeile, ci şi bărbaţii. Este o societate agrară, având numeroase festivaluri dedicate recoltelor.

Citeşte şi: Camilla Parker, de la amantă la regină consoartă

Foto: Wikipedia, Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Prima pisică trimisă în spaţiul cosmic

Înainte ca oamenii să fie trimişi în spaţiu, au fost realizate diverse...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *