Una dintre cele mai interesante apariţii din Bucureştiul interbelic a fost Miţa Biciclista, personaj pe care istoricul Neagu Djuvara a numit-o „curvă de mare lux”.
Pe numele ei real Maria Mihăescu, cea care avea să seducă bărbaţii faimoşi ai vremurilor sale s-a născut în anul 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova, fiind fiica unei spălătorese. A învăţat la un pension din străinătate şi în acea perioadă a prins gustul vieţii de curtezană. Unul dintre primii ei amanţi ar fi fost chiar Regele Leopold al Belgiei. S-a spus că ar fi fost cerută de soţie de însuşi regele Manuel al Portugaliei.
A trăit şi la Paris, unde se spune că a câştigat o bătaie cu flori pe Champs-Elysées, având rivală o pariziancă.
Frângea inimi pe Calea Victoriei
Miţa Biciclista obişnuia să se plimbe cu bicicleta pe Calea Victoriei, fiind o adevărată apariţie. Ziaristul George Ranetti se e spunea că ar fi fost îndrăgostit de ea, dar pentru că îl respingea acesta a poreclit-o „Miţa Biciclista”. Şi Octavian Goga şi Nicolae Grigorescu ar fi căzut în mrejele ei. Alexandru Predescu o descria astfel în „Vremuri vechi bucureştene”: „Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”. Se spune şi că Regele Ferdinand ar fi curtat-o şi că i-ar fi făcut cadou casa care se află în apropiere de Piaţa Amzei şi care îi poartă şi numele.
La rândul lui, istoricul Neagu Djuvara în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara” a descris-o astfel: „Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”. Djuvara a descris astfel perioada în care a locuit în casa ei: „Mi-aduc aminte că odată eram bolnav, în pat, în această oribilă odaie din casa Miţei… Am făcut toate bolile copilăriei, scarlatină, pojar, de toate”.
A murit în sărăcie
Bucurându-se de atenţia şi de banii unor bărbaţi cu stare, Miţa Biciclista şi-a permis multe extravaganţe. Avea o trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Mânca numai la Athenee Palace şi mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei.
Pe la mijlocul anilor ’40, s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dimitrescu, perioadă în care au început şi problemele financiare. Deşi a trăit ani la rând în lux, Miţa s-a văzut nevoită să închirieze câteva camere din casa pe care o avea, iar ea s-a mutat în mansardă. Miţa Biciclista a murit la 83 de ani, în sărăcie.
Citeşte şi: Elisabeta sau Carmen Sylva, prima regină a românilor