Munţii Buzăului, tărâm de poveste. Ce sunt Babele de la Ulmet

În România se află multe locuri superbe, iar unele dintre ele sunt asociate cu câteva legende. Unul dintre ele este cel al munţilor Buzăului. Ţara Luanei, numele metaforic al acestei regiuni muntoase, este considerată chiar un pol energetic al lumii.

Cele mai multe poveşti pline de poveste sunt aşezările rupestre de la Nucu, Ruginoasa şi Aluniş din regiunile muntoase ale Buzăului. În trecut, ţinutul era cunoscut ca Ţara Luanei. Una dintre legendele asociate cu această regiune vorbeşte despre un rege bătrân care păzea zidurile unei cetăţi până la cer. În Munţii Buzăului se spune că trăia, în timpuri de demult, un rege înţelept pe nume Luana, care domnea peste mulţi uriaşi. Cetatea avea zidurile până la cer şi era luminată de soare zi şi noapte. Oamenii locului ar fi fost tămăduiţi de regele Luana cu apele vii şi moarte din Valea Izvoarelor. Ei ar fi fost nimiciţi însă în urma unui război cu care de foc. Acest lucru ar fi produs modificări importante şi chiar Pământul s-ar fi „clătinat”.

O altă legendă o are în prim-plan pe o fată frumoasă , Luana, venită pe pământ într-un car de foc. Ea era înţeleaptă şi i-ar fi învăţat pe oamenii locului să scrie şi să citească, arătându-le, de asemenea, şi efectele apelor vii şi moarte din această zonă. Fostul său iubit, în momentul în care a aflat unde se ascundea Luana, a pornit un război nimicitor împotriva localnicilor. Dar Luana i-ar fi ajutat pe oameni, învăţându-i să se ascundă după stânci, unde focul nu putea ajunge. Astfel se explică existenţa unor aşezări rupestre în zonă.

În raza unor localităţi precum Brăeşti, Colţi şi Bozioru există aşezări rupestre locuite încă din Neolitic. S-au făcut şi unele asemănări între civilizaţia formată în regiunea Carpaţilor şi cea sumeriană. Acest lucru ar întări legătura dintre noi şi cea mai veche civilizaţie a lumii, cea sumeriană.

Multe dintre legendele şi misterele din zonă au fost descrise în „Enigme ale trecutului îndepărtat în Munţii Buzăului. Munţii Buzaului între mister şi realitate” scrisă de Diana-Liana Gavrilă.

Ce sunt Babele de la Ulmet

Trovanţii din regiunea Ulmet-Bozioru sunt formaţiuni numite de localnici Babele de la Ulmet, pentru că seamănă cu bătrâne care stau de vorbă între ele. Acestea s-au dezvoltat în straturile de nisip, sub acţiunea apelor subterane calcaroase, care le sedimentează în timp.

Pentru că au un mod interesant de formare, din inima pământului spre suprafaţă – au fost numite şi „pietre vii”. Forma lor a dat naştere însă multor interpretări. S-a spus că ar seamăna cu nişte farfurii zburătoare. Potrivit unei poveşti, una dintre aceste formaţiuni s-ar fi mişcat din locul în care se afla. Peste noapte, iarba din locul cu pricina s-a regenerat, fără a mai lăsa urma mutării dintr-un loc în altul a formaţiunii.

Oamenii locului cred că „pietrele vii” au puteri miraculoase. De pildă, pot alunga supărarea, iar pentru acest lucru nu este nevoie decât de atingerea lor.

Citeşte şi: Obiective din România incluse în patrimoniul UNESCO

Written By
More from Renate Daily

Karolina Olsson, femeia care a dormit 32 de ani

Există multe mistere medicale, iar cel al Karolinei Olsson este unul dintre...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *