Această formațiune geologică din Mauritania este cunoscută oficial ca Structura Richat. Este vorba despre o curiozitate naturală care a fost observată mai întâi în timpul misiunilor spațiale.
Din spațiu, Structura Richat sau Ochiul Saharei are un aspect interesant și, mai ales, seamănă cu un ochi uriaș care privește cerul.
Ochiul Saharei a fost observat în 1965, în timpul unei misiuni spațiale a americanilor, Gemini IV. Modul în care a luat această formă este un mister pentru oamenii de știință, existând mai multe teorii în acest sens.
Cu un diametru de aproape 50 de kilometri, Ochiul Saharei se consideră a fi craterul unui meteorit, ipoteză cu care nu este agreată de toţi cercetătorii. Alți experţi sunt de părere că Structura Richat a luat naştere în urma unei explozii nucleare, ceea ce însă este aproape imposibil de susţinut, pentru că ar fi trebuit ca bomba să fi avut câteva gigatone, lucru puțin probabil.
De asemenea, se consideră că Ochiul Saharei s-ar fi format în urma unei erupții vulcanice, însă nici această ipoteză nu poate fi susținută în totalitate, întrucât este atipică pentru un con vulcanic normal. Există o simetrie a straturilor și o echidistanță a inelelelor în centrul structurii care nu se aseamănă cu cele rezultate în urma exploziei unui vulcan.
Potrivit altor teorii mai îndrăzneţe, aici s-ar fi aflat Atlantida, după descrierea lui Platon, care susținea că aceasta este o insulă cu diametrul de 15 kilometri, care găzduia un oraș înconjurat de un imens zid circular. Au fost lansate și păreri potrivit cărora structura este baza extratereştrilor.
Foto: Unsplash, Pixabay