Creaţie a bijutierului Peter Karl Fabergé pentru ultimii țari ai Rusiei, ouăle Fabergé sunt mai mult decât simple… ouă. Sunt adevărate bijuterii şi opere de artă, simbol al opulenţei şi al bunului gust. Poleite cu aur și împodobite cu numeroase pietre prețioase, ouăle Fabergé se remarcă prin finețea lucrăturii.
Ouăle Fabergé au apărut din dorinţa țarului Alexandru al III-lea, care dorea un cadou special pe care să i-l ofere soției sale, Maria Feodorovna. Aceasta fusese fascinată de un ou de aur pe care îl admirase în castelul Rosemborg, unde locuise înainte de căsătorie. Aşadar, ţarul a ordonat crearea unui ou asemănător, iar sarcina realizării lui a revenit bijutierului Peter Karl Fabergé. Acesta era un bijutier celebru în epocă, fiind preferatul țarilor ruși. Alexandru al III-lea, care avea standarde foarte mari în materie de bijuterii, l-a numit„reinventator al artei bijuteriei rusești”.
Primul ou creat de Fabergé a fost făcut din smalț transparent cu reflexe sidefii și cu aplicații de aur, argint și pietre prețioase. În fiecare an, bijutierul Peter Karl Fabergé va realiza o altă astfel de bijuterie, estimându-se că din 1885 și până în 1916 au fost create în jur de 54.
După moartea lui Alexandru al III-lea, obiceiul creării ouălor Fabergé a devenit o adevărată tradiţie pentru ţari. Oul conținea o surpriză în interior, care nu era dezvăluită decât în ziua de Paște. Fiul lui Alexandru al III-lea, Nicolae al II-lea, comanda bijutierului câte 2 ouă: unul pentru soția sa și unul pentru mama lui.
Pentru crearea ouălor Fabergé s-au folosit metale prețioase, cristale, fildeș, jad, diamante, safire, rubine și turcoaze.
Cele mai cunoscute ouă Fabergé
Printre cele mai cunoscute astfel de bijuterii sunt: Oul Învierii (1887), Florile de primăvară (1890), Oul Azova (1891), Palatele Danemarcei (1891) și Oul Renașterii (1984).
Unul dintre cele mai prețioase ouă create de celebrul bijutier este Oul încoronării, care a omagiat urcarea pe tron a ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea. A fost creat din email galben, diamante și firișoare de aur, cu încrustații reprezentând vulturi imperiali.
Colecția impresionantă de ouă Fabergé, care conținea și Oul încoronării, a fost cumpărată de magnatul rus Victor Vekselberg de la familia Forbes. Vekselberg a fost încântat să readucă în țara sa celebrele bijuterii. Malcom Forbes, cel care a creat revisa Forbes, a colecționat ouăle Fabergé pe parcursul a 30 de ani. Vekselberg a cumpărat la o licitație cu peste 9 milioane de dolari Oul de iarnă, care conține numeroase rubine. Magnatul rus a cumpărat mai multe ouă Fabergé, plătind pentru ele în jur de 100 milioane de dolari. Aceste bijuterii se remarcă printr-o finețe absolută.
Înainte de a ajunge în posesia familie Forbes, multe din ouăle Fabergé au fost deținute de diverși colecționari. Se crede că 3 obiecte din colecția Fabergé se află în posesia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, 10 la Palatul Kremlin, 5 la Muzeul de Arte Frumoase din Virginia, 3 la Muzeul de Artă din New Orleans, 2 la Fundația Sandoz din Elveția, 2 la Muzeul Hillwood din Washington, 2 la muzeul Walters Art din Baltimore, 1 la prințul de Monaco și 1 la Muzeul de Artă din Cleveland, SUA. 4 dintre ouăle Fabergé se află în posesia unui colecționar anonim, iar 6 sunt considerate pierdute.
Foto: https://pixabay.com/