Misterele Mării Negre

Multe locuri din lume sunt asociate cu secrete şi mistere care au existat din timpuri străvechi. Un astfel de loc este Marea Neagră, care a fost, de-a lungul timpului, martora multor civilizaţii, şi unde s-au făcut descoperiri extraordinare.

Căutată pentru potenţialul turistic, Marea Neagră este interesantă şi din punct de vedere ştiinţific, istoric şi chiar ezoteric. Aflată între Europa şi Asia, Marea Neagră are ca ţări riverane Ucraina, Rusia, România, Bulgaria, Georgia şi Turcia. Rămăşiţă a Mării Sarmatice, Marea Neagră este asociată cu mistere care au legătură cu civilizaţiile dispărute, cu fenomenele stranii, cu dispariţiile inexplicabile şi cu creaturile bizare. Se crede că adâncimile mării sunt pline de epave ale unor nave de demult, fiind dovezi ale trecutului bogat al acestei zone.

Dispariţiile enigmatice

Un mister legat de Marea Neagră este cel al dispariţiilor, motiv pentru care mulţi au asemănat zona cu Triunghiul Bermudelor. Locul, care se află în apropiere de Insula Şerpilor, este cunoscut din Evul Mediu, fiind prezent şi în folclorul rus, care vorbeşte despre un „vârtej alb”, care trage spre fundul mării corăbii şi păsări. Studiile au arătat că zona ar avea o suprafaţă triunghiulară de aproape 10 kilometri, iar dispariţiile ar fi puse pe seama magnetismului.

Una dintre cele mai cunoscute dispariţii este cea a crucişătorului Tiolkovsloi, care a avut loc pe 31 mai 1944, la sud de Crimeea. După ce a fost învăluit într-un nor întunecos cu sclipiri verzi, potrivit martorilor, crucişătorul Tiolkovsloi s-a făcut nevăzut de pe suprafaţa mării şi a ecranelor radar. La două luni după acest eveniment, a avut loc un altul asemănător, când cinci avioane au dispărut subit în aceeaşi zonă. De asemenea, în 1990, un avion grecesc s-a făcut nevăzut în acest Triunghi al Bermudelor autohton. Se crede că particularităţile magnetice din zonă sunt cele care au dus la producerea unor probleme electrice la nivelul aparatelor de zbor. O altă „evaporare” neobişnuită este cea din 1991, când 80 de oameni care lucrau la o platformă rusească de extracţie a petrolului au fost de negăsit. Platforma a fost descoperită ulterior la o distanţă de 50 de kilometri de locul iniţial. Această falie magnetică este cunoscută şi pescarilor, care o consideră blestemată.

Tunelurile subterane

O cronică scrisă înaintea Primului Război Mondial vorbeşte despre existenţa unor tuneluri aflate în adâncimile Mării Negre. Nu se ştie cine şi de ce le-a construit. Potrivit unei ipoteze, tunelurile de mii de kilometri erau folosite de ţăranii din Dobrogea pentru a-şi duce oile în Turcia.

Se pare că, în timpul Primului Război Mondial, militarii au închis aceste tuneluri pentru a preveni trecerile clandestine de graniţă. Regimul comunist ar fi ştiut de existenţa lor şi a făcut tot posibilul pentru a le ţine secrete. Din întâmplare, muncitorii care lucrau la Canalul Dunăre-Marea Neagră în anii 1980 au descoperit una dintre intrările tunelului într-un cimitir din Murfatlar, pe unde obişnuiau să treacă graniţa în Bulgaria.

Potopul lui Noe

Una dintre cele mai mari enigme legate de Marea Neagră este cea potrivit căreia Potopul lui Noe ar fi avut loc aici. Subiectul este dezbătut pe larg într-un articol din „Washington Post”, care expune concluziile cercetătorului Robert Ballard. O echipă de specialişti a ajuns în zona Mării Negre, pentru a căuta posibile rămăşiţe ale potopului biblic.

Potrivit lui Ballard, dovezile găsite la 170 de metri adâncime sugerează un posibil potop care s-a petrecut în urmă cu mii de ani. Analiza mostrelor sedimentate din străfundurile apei a arătat că este vorba despre un ţinut uscat, care a fost inundat brusc cu apă sărată. Acest lucru ar fi avut loc, potrivit specialiştilor în anul 5.500 î.Hr. (data presupusă a facerii lumii fiind 5.508 î.Hr.). Şi alţi geologi confirmă existenţa unui cataclism: „Marea Mediterană s-a format în urma topirii gheţarilor. Nivelul ei a crescut atât de mult încât s-a revărsat în Marea Neagră, formând un baraj între cele două, actualul Bosfor, strâmtoarea care desparte cele două mări. A urmat un potop apocaliptic, care a inundat barajul şi care a scufundat kilometri pătraţi de uscat”, au afirmat cercetătorilor William Ryan şi Pitman Walter.

Totuşi, nu toţi specialiştii împărtăşesc această idee. Potrivit cercetătorului român Liviu Giosan de la Institutul Oceanografic Woods din SUA, nu ar fi existat o astfel de inundaţie de proporţii.

Citeşte şi: Lucruri interesante despre Marea Moartă

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Băile Herculane, staţiunea preferată a împărătesei Sisi a Austriei

Împărăteasa Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută mai ales ca Sisi, soţia împăratului Franz...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *