Parco dei Mostri sau Parcul Monştrilor a fost creat nu pentru a fi plăcut, ci pentru a produce uimire privitorilor.
Parcul Monştrilor se află în localitatea Bomarzo din provincia italiană Viterbo, la o distanţă de aproape 100 de kilometri de Roma.
Comandată în 1552 de prințul Pier Francesco Orsini, Parcul Monştrilor se dorea a fi o expresie a durerii menită să șocheze. Prințul, cunoscut și sub numele de Vicino, a fost devastat de pierderea soţiei sale, Giulia Farnese, care a murit prematur.
Orsini i-a cerut lui Pirro Ligorio, un mare arhitect și peisagist al vremii, să creeze o grădină deosebită, aşa cum nu mai exista. Ligorio, care lucrase şi la finalizarea Catedralei Sf. Petru din Roma după moartea lui Michelangelo, precum şi la Vila d’Este din Tivoli, a acceptat provocarea de a realiza ceva neobişnuit. Prima mențiune despre grădini apare într-o scrisoare a poetului Annibal Caro din 1564. Pe atunci, erau numite Il Bosco Sacro.
Un parc plin de sculpturi bizare
Parcul Monştrilor este împânzit cu sculpturi ciudate și fascinante, iar fiecare dintre acestea are inscripții însoțitoare, cu explicaţii, precum: „Voi ce hoinăriți prin lume să vedeți superbe şi mari minuni veniți aici unde sunt fețe oribile, elefanți, lei, căpcăuni şi dragoni” sau „Tu care intri aici spune-mi dacă multe minuni sunt făcute pentru a duce în eroare sau pentru artă”.
Printre exponate se numără un elefant de război, un cap de pește monstruos, un uriaș care rupe un alt gigant în jumătate și o casă construită pe o pantă înclinată pentru a dezorienta privitorul, informează atlasobscura.com. Sculpturile în piatră vulcanică au fost realizate de Simone Moschino. În jur de 30 de astfel de sculpturi pot fi văzute în Parcul Monştrilor.

Atracţia este Căpcăunul sau Gura Iadului, o figură umană de proporţii mari, cu gura exagerată, cu inscripţia „aici se termină raţiunea”.
În parc există şi un mic templu, care a fost construit la 20 de ani distanţă faţă de celelalte sculpturi, fiind dedicat celei de-a doua soţii a lui Orsini.
În 1938, Parcul Monştrilor a fost vizitat de celebrul pictor Salvador Dali, care şi-a găsit inspiraţia în sculpturile groteşti în piatră. Dali a realizat şi un scurt-metraj, care a fost difuzat în 1948 şi care a contribuit la popularizarea grădinilor.
Familia Bettini a cumpărat aceste grădini în 1870, iar în 1954, Giovani Bettini și soția sa, Tina Severi, au început lucrările de restaurare, cu sprijinul Institutului de Istorie și Arhitectură din Roma.
Parcul Monştrilor este deschis vizitatorilor. În jur de 40.000 de turişti pe an vin să admire sculpurile groteşti.
@drenate. Foto: Unsplash