Ţara cu cele mai multe limbi oficiale

În timp ce multe ţări au o singură limbă oficială, altele au mai multe, chiar zeci. Care este ţara campioană din acest punct de vedere?

Limbile oficiale sunt considerate instrumente vitale de comunicare în întreaga lume. Acestea ajung să dobândească putere și prestigiu semnificative, adesea în detrimentul altor limbi vorbite într-o țară. Pentru a evita acest tip de discriminare, unele țări au optat pentru mai multe limbi oficiale.

Există mai multe moduri de a defini ce înseamnă „statutul oficial” atunci când se face referire la limba privilegiată a unei țări. Unele limbi sunt oficiale la nivel național, în timp ce altele au acest statut doar la nivel regional. Ambele pot fi etichetate drept „oficiale”, ceea ce face dificilă determinarea ţării care are cele mai multe limbi oficiale. De asemenea, țările au definiții diferite ale termenului „oficial”, informează thecollector.com.

Bolivia, ţara cu 37 de limbi oficiale

Cu toate că spaniola este limba predominantă în Bolivia, țara are o populație indigenă importantă, care și-a păstrat rădăcinile lingvistice și culturale. Țara a adoptat o nouă constituție în 2009 și a desemnat toate limbile indigene ca având statut oficial, 23 dintre ele fiind vorbite de mai puțin de 1.000 de persoane, iar două dintre ele fiind dispărute. Limbajul semnelor bolivian este, de asemenea, una dintre cele 37 de limbi cărora li s-a acordat statut oficial.

Cea mai răspândită limbă nativă din Bolivia este quechua, vorbită de aproximativ 21% din populație. Conform legislației boliviene, guvernul are obligaţia de a folosi spaniola, precum și o altă limbă oficială, în funcție de contextul în care este necesară. În 2019, s-a anunțat că alte trei limbi vor fi adăugate pe lista limbilor oficiale.

Zimbabwe – 16 limbi oficiale

În Zimbabwe a fost adoptată o nouă constituţie în 2013, ca urmare a unui acord de partajare a puterii în guvern. Limbile vorbite în Zimbabwe au importanță politică, istorică și culturală, iar numirea a 16 dintre ele ca limbi oficiale a fost un mijloc de a crea un sentiment de egalitate și respect pentru diversitate, la fel cum s-a procedat şi în Africa de Sud. Shona este de departe cea mai vorbită limbă maternă în Zimbabwe, iar ndebele ocupă, de asemenea, o poziție proeminentă în ceea ce privește numărul de vorbitori.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Cel mai bun loc din casă pentru acvariu, conform Feng Shui

Concept chinezesc străvechi, Feng Shui promovează armonia energiilor în spaţii precum cele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *