Pentru mulţi oameni din înteaga lume, templele sunt locuri sacre și venerate. Unele dintre acestea impresionează prin arhitectura originală, precum şi prin poveştile legate de construcţia lor.
Templul de Aur
Acest uimitor templu se află în orașul Amritsar, centru religios și cultural din Punjab, India. Adevărată capodoperă arhitectonică, Templul de Aur a fost construit între anii 1574-1601 și este considerat loc sfânt de adepții religiei Sikh.
În secolul al XIX-lea cupola acestui templu a fost acoperită cu aproximativ o sută de kilograme de aur și s-au adăugat numeroase elemente de marmură. Ca element distinctiv, are patru intrări în loc de una, lucru care simbolizează deschiderea religiei Sikh către alte religii. Templul a fost ridicat în mijlocul unui lac artificial, în care pelerinii merg în sensul acelor de ceasornic.
Borobudur
Considerat cel mai mare templu budist din lume, Borobudur, aflat în apropierea provinciei Yogyakarta din Indonezia, este o construcție cu adevărat impresionantă. Are forma unei piramide cu baza pătrată și patru terase cu basoreliefuri, deasupra cărora sunt dispuse trei terase care formeză cercuri concentrice, în mijlocul fiecăruia putând fi văzută câte o sculptură cu Buddha.
Templul a fost ridicat între anii 750 – 850, la ordinul conducătorilor dinastiei Sailendra. Potrivit estimărilor, pentru ridicarea acestei construcții a fost nevoie de două milioane de blocuri de piatră, cu o greutate de aproape 3.500.000 de tone. Borobudur a fost restaurat în mai multe rânduri, una dintre ele fiind cea începută în 1973, în timpul președintelui Suharto.
Templul Cerului
Se află în Beijing, în cartierul Xuan Wu, și este una dintre cele mai interesante construcții din acestă țară. Templul, aflat în patrimoniu UNESCO din 1998, s-a numit inițial Templul Cerului și al Pământului. A fost ridicat între anii 1406 și 1420, în timpul domniei împăratului Yogle, cel din ordinul căruia s-a construit și Cetatea Interzisă. În secolul al XVI-lea, în timpul împăratului Jiajing, au fost aduse numeroase îmbunătățiri. Construcția este, de fapt, un vast complex din inima orașului Beijing, având 1,5 kilometri de la nord la sud și 1 – 1,7 kilometri de la est la vest.
În partea de nord este delimitat prin două ziduri, iar la sud, de unul singur, care are formă dreptunghiulară. Printre încăperile templului, se remarcă Sala de Rugăciuni, Sala Abstinenței și Altarul Cerului. Un numitor comun al multor detalii (balustrade, cercuri de piatră) din acest templu chinezesc este cifra 9. Cel mai probabil, potrivit istoricilor, cifra 9 a fost aleasă pentru că numerele impare sunt considerate „celeste”, iar 9 este cea mai „aproape” de cer.
Prambanan
În inima insulei Java din Indonezia, la 18 kilometri de orașul Yogykarta, se ridică impunător un ansamblu de temple hinduse, Prambanan. Construit în secolul al IX-lea, în timpul dinastiei Sanjaya, acest ansamblu este format din templul central, Candi Lara Jonggrang, înconjurat de opt sanctuare și vestigii ale unor temple mai mici.
Închinate celor mai importante trei divinități hinduse, Shiva, Vishnu și Brahma, aceste edificii sunt împodobite cu statui care redau epopeea Ramayana.
Citeşte şi: Copaci deosebiţi. Cum arată arborele cu cârnaţi
Foto: Pixabay