Ce poţi vizita în Tel Aviv, oraşul cosmopolit în care vechiul şi modernul se armonizează

După Ierusalim, Tel Aviv este al doilea mare oraş din Israel. Centru universitar şi financiar al ţării, oraşul excelează la capitolul oportunităţi turistice . Este un oraş viu, cu o ofertă remarcabilă de divertisment, cu o cultură bogată şi cu locuri memorabile.

Numit uneori oraşul care nu doarme niciodată, Tel Aviv se remarcă prin aerul cosmopolit şi prin posibilităţi diverse de petrecere a timpului liber, potrivite pentru toate gusturile. În acest oraş se vorbesc multe limbi, rivalizând cu orice oraş turistic al Europei.

Jaffa, zona veche a oraşului

Jaffa este centrul istoric al oraşului Tel Aviv, având o vechime de 3.000 de ani. Este, de asemenea, şi unul dintre locurile preferate de turişti, pentru că este presărat de istorie. Are numeroase străzi mici şi întortocheate, precum şi galerii de artă, magazine şi cafenele, departe de agitaţia din Tel Aviv.

În centrul oraşului vechi se află Piaţa Kedumim, unde există un punct de informare turistică, de unde se pot afla locurile importante de vizitat din Jaffa. În partea de nord se află biserici din multe confesiuni. Totodată, Jaffa este şi unul dintre cele mai vechi oraşe-port din lume.

Plajele numeroase

Alte locuri atractive ale oraşului Tel Aviv sunt cele 13 plajele întinse pe o suprafaţă de 14 kilometri, cu deschidere la Marea Mediteraneană. Ceea ce se remarcă la aceste plaje este aspectul lor îngrijit. De altfel, sunt considerate printre cele mai frumoase plaje din lume, rivalizând cu cele exotice.

La nordul oraşului, se poate vizita plaja Hatzuk, din apropiere de portul Namal. Este deschisă tot timpului anului, fiind frecventată mai ales de tineri. Favorita turiştilor este plaja Gordon, care include numeroase restaurante. Plaja este renumită şi pentru petrecerile care animă serile şi care pot ţine până în zori de zi. Alte plaje renumite din Tel Aviv sunt Alma, Hilton şi Banana.

Muzeul de Artă

Cea mai mare colecţie de artă israeliană din lume este expusă la Muzeul de Artă din Tel Aviv. Inaugurat în 1932, acest muzeu oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira operele celor mai buni artişti israelieni din secolul XX. De asemenea, include o expoziţie permanentă a unor opere americane şi europene. Colecţia europeană este generoasă şi valoroasă, expunând picturi, de la cele ale marilor maeştri flamanzi până la cele ale impresioniştilor. Renoir, Monet, Van Gogh, Matisse şi Picasso sunt câţiva dintre artiştii ale căror opere pot fi admirate în acest muzeu.

Cartierele pline de viaţă

Farmecul oraşului Tel Aviv este conferit şi de cartierele sale, dintre care se remarcă Neve Tzedek și Cartierul Yemeni. Neve Tzedek este primul cartier evreiesc din afara portului Jaffa şi a fost construit în 1887. Este o îmbinare între trecut şi nou, fiind unul dintre preferatele turiştilor, graţie aerului boem.

Străduţele de aici sunt împânzite de magazine, ateliere de modă, cafenele şi galerii de artă. O vizită în Cartierul Yemenit, care se află în apropiere de centrul oraşului, trebuie să includă şi o raită prin Piaţa Carmel, renumită în toată lumea pentru oferta bogată de alimente (fructe, legume, peşte, brânză, măsline, condimente), dar şi de covoare, obiecte din piele, haine şi perdele.

Clădirile Bauhaus

Tel Aviv mai este cunoscut şi pentru arhitectura în stil Bauhaus, care i-a şi adus renumele de „Oraş Alb”.

Acest curent artistic caracterizat prin linii minimaliste şi reguli stricte a fost în vogă în anii 1930, în Germania. În acea perioadă, mai mulţi arhitecţi germani au fugit din calea nazismului, stabilindu-se la Tel Aviv, unde au pus bazele unor clădiri în stil Bauhaus. De altfel, în Tel Aviv se estimează că există cele mai multe astfel de construcţii, în jur de 4.000.

Citeşte şi: Kuala Lumpur, oraşul templelor şi al turnurilor ameţitoare

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Crucea Eroilor de pe Caraiman, obiectiv cu care ne mândrim. Şi Regina Maria a fost implicată în proiect

Monument istoric, Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial se...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *